Dolar Aldı Başını Gidiyor (Yükselişin Sebebi Ne? Resesyon mu?)
  • Finans 365
  • Döviz
  • Dolar Aldı Başını Gidiyor (Yükselişin Sebebi Ne? Resesyon mu?)

Dolar Aldı Başını Gidiyor (Yükselişin Sebebi Ne? Resesyon mu?)

Dolar neden yükseliyor? Dolar fiyatında ki ani yükselişin sebebi ne? Daha yükselir mi? Doları yükselten sebep resesyon endişesi mi? Merkez Bankası dolar mı alıyor? Doların hareketli olduğu şu günlerde en çok merak edilen soruların yanıtlarını sizler için aradık.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:00
Dolar Aldı Başını Gidiyor (Yükselişin Sebebi Ne? Resesyon mu?)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya ekonomilerinden gelen pmi verileri resesyon göstergesi olarak algılanıyor. Düşük gelen gelen her pmi verisi resesyon iddialarını daha güçlendiriyor.

Güven ortamını seven para piyasaları altın ve dolar yatırımına doğru yönleniyor.

Dolar saat 12:02 itibariyle 5.7699 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7094 lira, en yüksek 5.7886 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.4375 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1104 seviyesinde. Gram altın 278.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.18 seviyesinde.

Dolar/TL küresel resesyon endişeleri, jeopolitik gelişmeler ve TCMB’nin zorunlu karşılık kararının gevşeme yanlısı bir süreç izlenimi yaratmasıyla yaşanan sert satış baskısının ardından 5.70’in üzerinde seyrini sürdürüyor.

İşlemciler ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Cuma günü Jackson Hole’daki konuşmasını Fed faiz politikasının gelecek dönem seyri hakkında yeni bir fiyatlama yapmak için bekliyorlar.

Jackson Hole öncesi dün açıklanan tutanakları izleyen işlemciler beklendiği gibi ABD’de ters verim eğrisi öncesi gelişmelerin değerlendirildiği tutanaklar sonrası büyük bir fiyatlama yapma gereği görmediler.

Tutanaklara göre Fed son toplantısında faizlerin daha sert şekilde düşürülmesini ele aldı ancak daha fazla faiz indirimi yolunda görünmekten kaçınmak istedi. Fed’in 30-31 Temmuz tarihlerinde yaptığı ve faizleri 25 baz puan düşürdüğü toplantının dün yayınlanan tutanakları, politika yapıcılar arasındaki küresel ekonomik yavaşlama, ticaret gerilimi ve düşük enflasyon konusundaki endişeleri gösterdi.

Tutanaklara göre politika yapıcılar daha fazla faiz indirimi planladıkları izlenimini vermek istemedikleri konusunda anlaştılar.

Küresel resesyon ve uzun süredir devam eden ticaret savaşı kaynaklı endişeler daha fazla parasal ve mali destek söylemleriyle kısmen azaldı ancak tam olarak ortadan kalkmadı. Küresel risk iştahı zayıf seyrederken dolar güçlü seyrini sürdürüyor.

Türkiye piyasalarının resmi tatil nedeniyle kapalı olduğu geçen haftanın ilk üç günlük döneminde dolar/TL 5.45’li seviyelerden önce 5.63’lü seviyelere kadar yükselmiş, ardından bu hafta TCMB’nin ZK adımıyla birlikte bir ayın en yüksek seviyesi olan 5.75’i test etmişti.

Kur 5.75’i test ettikten sonra 5.70 üzerinde yatay bir seyir izliyor.

Geçen yıl kur krizinde 60 seviyesini gören zımni oynaklık 13’lü seviyelere gerilemişti. Son satış baskısının ardından oynaklık 16.50 seviyesine kadar yükseldikten sonra dün 15’in hemen üzerindeydi.

TCMB bu hafta ZK oranlarını ve ZK’lara ödenen faizleri/nemaları TL kredilerin yıllık büyüme oranı ile ilişkilendiren yeni bir sisteme geçtiğini açıklamıştı. TCMB’nin ZK adımının ilk etapta kamu bankaları aracılığıyla yaratacağı yaklaşık 22 milyar TL’lik likidite yatırımcılar arasında endişeye yol açtı.

Bankacılar likitidenin sıkı para politikasına yönelik yarattığı endişenin yanı sıra, firma borçlarının ödenmekte zorlandığı bir dönemde bankaların kredi artışına yönlendirilmesini de eleştirdiler.

Öte yandan sistem özel bankaların kredi büyümesini teşvik ediyor ve bankacıların yaptığı hesaplamalara göre sistem önümüzdeki yıl aynı kalması halinde 2020 banka kârlarına %8 artış getirme potansiyeli yaşıyor.

Piyasalarda jeopolitik endişeler de yakından takip edilirken, Suriye’de sahada sıcak temas yaşanıp yaşanmayacağını ve politikaların ABD ve Rusya ile ilişkilere etkisini izliyorlar.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kabine Toplantısı’na ilişkin dün yaptığı basın toplantısında Türkiye’nin İdlib’deki 9. gözlem noktasının kapatılması ya da başka yere kaydırılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Yapılan saldırı ile ilgili Türkiye’nin tepkisinin Rusya’ya iletildiğini belirten Kalın, birkaç gün içinde de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini söyledi.

Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi 9 Ağustos Cuma günü %14.98 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %16.25, valörde son işlem %16.50 oldu. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 9 Ağustos’ta spot kapanışta %15.22 seviyesindeydi.

Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz %16.24, valörde son işlem %16.18 oldu. Bu verilere göre küresel piyasalarda özellikle de ABD’de görülen ve ABD ekonomisi için resesyon endişesi olarak yorumlanan ters verim eğrisi Türkiye’de ise bu hafta itibarıyla yerini yatay bir seyre bırakmış oldu.

Uzmanlar dolardaki hareketleri yakından takip edip ona göre pozisyon alınması yönünde tavsiyelerde bulunuyorlar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP