2020 Ölüm Yardımı (Cenaze Ödeneği) Ne Kadar, Şartları Neler?

2020 Ölüm Yardımı (Cenaze Ödeneği) Ne Kadar, Şartları Neler?

Ölüm yardımı hangi durumlarda verilir? Ölüm parasına nereden başvurabilirim? Cenaze ödeneği sorgulama. 2020 ölüm parası ne kadar? Ölüm maaşı, ölüm yardımı ile aynı hizmet mi? Tüm bu soruların yanıtlarını cevabını arayanlar için derledik.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:55
2020 Ölüm Yardımı (Cenaze Ödeneği) Ne Kadar, Şartları Neler?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Ölüm parasının miktarı 2020 yılında 4A ve 4B sigorta koluna bağlı olup vefat edenler için 801 TL, 4C sigorta koluna bağlı olup ölenler için ise 2.200 TL olarak belirlenmiştir.

Ölüm parası almak için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Üzerinden ölüm parası alınacak kişinin SGK’ya bağlı olması gerekmektedir.
  • Emekli sandığı sigorta kolu kaydı varsa en az 1 yıllık ödenmiş prim günü olmalıdır.
  • Vefat eden kişi emekli ise emekli aylığı dışında herhangi bir geliri bulunmamalıdır.
  • Vefatın üzerinden beş yıl geçmemesi gerekmektedir. Zaman aşımına uğrayan başvurular kabul edilmemektedir.

Ölüm Yardımı Hangi Durumlarda Verilir?

Cenaze ödeneği yapıldığı haller şöyledir:

  • Emekli sandığı sigorta kolundan emekli olanların vefatında,
  • Sigortalı olarak çalışan bir kişinin vefatında,
  • Yaşlılık aylığı alan bir kişinin vefatında,
  • En az 1 yıl boyunca sigortalı olarak çalışmış, sonrasında işten çıkmış ya da çıkarılmış bir kişinin aynı yıl içerisinde vefat etmesi durumunda cenaze ödeneği alınabilir.

Ölüm Parasına Nereden Başvurabilirim?

Ölüm Parası almak için cenaze masraflarını üstlenen kişilerin gerekli belgeler toplandıktan sonra vefat eden kişinin emekli aylığı aldığı SGK Merkezi’ne başvurmak gereklidir. Başvuruların şahsen yapılması mecburidir. Başvuru için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Muhtarlıktan alınan cenaze ödeneği formu. (Bu formu yalnızca hak sahipleri doldurabilmektedir.)
  • Vefat eden kişinin ölüm belgesi.
  • Başvuruyu yapan kişinin TC kimlik kartı.

Cenaze Ödeneği Sorgulama

Ölüm yardımı sorgulamasını e-Devlet kapısı üzerinden yapmak mümkündür. e-Devlet şifrenizin bulunmaması durumunda PTT şubelerinden şifrenizi temin edebilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız PTT şubelerine müracaat ederek ya da e-Devlet sistemine giriş menüsündeki “Şifremi Unuttum” seçeneğini kullanarak şifrenizi yenileyebilirsiniz.

e-Devlet sistemi üzerinden Devlet sistemi üzerinden ölüm yardımı sorgulaması yapmak için aşağıdaki yolu izlemelisiniz:

  • TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapmalısınız.
  • “e-Hizmetler” sekmesindeki “Sosyal Güvenlik Kurumu” sayfasına girmelisiniz.
  • Açılan sayfadaki “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” hizmetini kullanarak başvuru sonucunuzu sorgulayabilirsiniz.

2020 Ölüm Parası Ne Kadar?

Ölüm parasının 2020 yılında belirlenen tutarı vefat eden şahsın bağlı olduğu sigorta kurumuna göre değişiklik göstermektedir. SSK ve Bağkur kapsamında olan kişilerin vefatı durumunda cenaze yardımı 715 TL’dir. Emekli sandığına bağlı kişilerin vefatı durumunda ise cenaze yardımı 2.200 TL’dir.

Ölüm parası 2-3 aylık bir süre içerisinde hak sahipleri adına Ziraat Bankasına yatırılmaktadır. Hak sahipleri TC kimlik kartları ile Ziraat bankasına başvurarak ölüm parasını çekebilir. SGK’da tanımlı başka bir hesap bulunması durumunda ise ölüm parası Ziraat Bankası’na değil, SGK’da tanımlı banka hesabına aktarılır.

Cenaze yardımının başka bir bankaya aktarılmasını isteyen kişiler SGK’ya başka bir banka hesabını tanımlayabilirler. Bu işlem SGK’dan ya da e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir.

Cenaze ödeneğinin çekilmemesi durumunda bahsi geçen para SGK’nın emanet hesabına aktarılmaktadır. Zaman aşımı süresi dolmadan SGK emanet hesabına aktarılan paranın tekrar talep edilmesi gerekmektedir. Zaman aşımı durumunda hiçbir koşula cenaze ödeneği geri alınamamaktadır.

Ölüm Maaşı, Ölüm Yardımı İle Aynı Hizmet Mi?

Ölüm maaşı ile ölüm yardımı birbirinden farklı ödeneklerdir. Ölüm yardımı vefat eden sigortalının cenaze masraflarının karşılanabilmesi için bir kereye mahsus olmak üzere yapılan yardımdır. Ölüm maaşı işe vefat eden sigortalının hak sahiplerine bağlanan maaş türüdür. Ölüm yardımı başvurusunda 5 yıllık bir zaman aşımı söz konusuyken, ölüm maaşı için herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmamaktadır. Ölüm maaşı almak isteyen kimseler belirtilen şartları sağladığı takdirde ölüm maaşına her zaman başvurabilir.

Finans365.com / Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP