Kömür ve Yakacak Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Maddi Yardım 2020

Kömür ve Yakacak Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Maddi Yardım 2020

Kömür yardımı talep etmek İçin gerekli belgeler neler? Kömür ve yakacak yardımı ne zaman dağıtılır? Kömür yardımı sorgulama işlemi ve kömür yardımı dilekçe örneği ile birlikte kömür ve yakacak yardımı ile ilgili merak edilen hangi konu varsa araştırdık.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:55
Kömür ve Yakacak Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Maddi Yardım 2020
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2020 yılında kömür yardımı talebi için başvuru dilekçeniz ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na, sivil topum kuruluşlarına, valiliklere, kaymakamlıklara ya da belediyelere başvurmanız gerekemketedir. Kömür yardımı için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yazılan dilekçelerde yardım talebinizin açıkça yazdığınız kısa bir açıklama metni de bulunmalıdır.

Kömür yardımı için uygulanan belirli bir başvuru tarihi yoktur.

Kömür Yardımı Alabilir Miyim?

Kömür yardımından faydalanmak için birtakım koşullar vardır. Kimsesiz, alım gücü düşük, yoksul, tek başına yaşayan ve bakıma muhtaç olan vatandaşlar kömür yardımından faydalanabilir. Kömür yardımı alabilmek için gerekli koşullar aşağıdadır:

  • Başvuru yapacak kişinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda daha önceden oluşturulmuş bir dosyası bulunmalıdır.
  • Ekonomik ve sosyal açıdan yoksul olduğunuzu muhtarlıktan alacağınız Yoksulluk Belgesi ile belgelendirmeniz gerekmektedir.
  • Muhtaçlık durumu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru sonucunda ya da muhtarlıklar tarafından tespit edilmektedir.
  • Hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması gerekmektedir. Bu da 701,32 TL’ye tekabül etmektedir.

Ailelerin belirtilen bu şartları karşılayıp karşılamadığı genellikle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından belirlenir. Belediyeler ve muhtarlıklar ise bahsi geçen ailelerin tespitinde etkin rol oynamaktadır.

Kömür yardımının belirli bir hizmet sınırı bulunmamaktadır. İhtiyaç sahipleri ihtiyaç durumlarını açık bir şekilde belirtip dilekçelerini zamanında verdiği takdirde kömür yardımından devamlı olarak yararlanabilmektedir.

Kömür Yardımı Talebi İçin Gerekli Belgeler

Kömür yardımı başvurusunda bulunurken ihtiyaç duyacağınız evraklar şöyledir:

  • Başvuru dilekçesi,
  • TC kimlik kartı fotokopisi.
  • Fakirlik belgesi

Bu evrakları sağladıktan sonra başka herhangi bir evrağa gerek duymadan kömür yardımı yapabilirsiniz.

Kömür Yardımı Dilekçe Örneği

Kömür yardımı başvurusu için ilgili makama sunacağınız dilekçe örneği şöyledir:

…….’ne/na

……………………… adresinde ikamet etmekteyim. Hayatımızı maddi güçlük içinde sürdürmekteyiz. Kış ayları için yakacak odunumuz ya da kömürümüz olmadığı gibi, yakacak temin edecek maddi kaynağımız da bulunmamaktadır. Resmi Gazete’de yayımlanan MUHTAÇ AİLELERE ISINMA AMAÇLI KÖMÜR YARDIMI YAPILMASINA İLİŞKİN KARAR (Karar Sayısı: 531) sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı gereğince yapılan kömür yardımından faydalanmak istiyorum.

Gereğinin yapılmasını arz ederim. …./…./2020

Ad-Soyad:

İMZA

Adres:

Telefon:

Kömür Yardımı Ne Zaman Dağıtılır?

Kömür yardımının dağıtım tarihinin belirlenmesinde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ve Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlükleri etkin rol oynamaktadır. Kömür dağıtımı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre TKİ ve TTK Genel Müdürlükleri tarafından belirlenen sevkiyat programı kapsamında yapılır.

Kömür yardımına başvuran aileler teslimat için ihtiyaç durumunun acilliğine göre listelendirilir ve bu listelere göre vakıflar aracılığı ile teslimat gerçekleşir.

Kömür yardımından faydalanan kişilerin temin ettiği kömürlerin satışını yapması yasaktır.

Kömür yardımının miktarı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir ve ailelerin aldığı kömür yardımının miktarını belirleyen unsurlar şunlardır:

  • Kömür yardımına başvuru yapan ailelerin sayısı,
  • Bölgenin iklim koşulları,
  • Geçmiş yıllara ait kömür yardım dağıtımı miktarı,
  • Kömürün ısıl değeri.

Kömür Yardımı Sorgulama İşlemi

Kömür yardımı sorgulaması yapmak için başvuru yaptığınız ilgili kuruma danışabilir ya da e-Devlet kapısından yararlanabilirsiniz. e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden şifrenizi temin edebilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız giriş menüsündeki “Şifremi Unuttum” seçeneği ile ya da PTT şubelerine başvurarak şifre yenileme işlemi yapabilirsiniz.

e-Devlet sistemi aracılığıyla şifre sorgulaması yapmak için izlemeniz gereken yol:

  • TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapmalısınız.
  • “e-Hizmetler” menüzünden “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” hizmetlerine girmelisiniz.
  • Sunulan hizmetler arasından “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” seçeneğinden kömür yardımı sorgulamasını görüntüleyebilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP