DOLAR

32,5861

0.03%
EURO

34,9679

0.22%
ALTIN(gr)

2.425,40

0,10%
BİST 100

%
Süt ve süt ürünlerinde tüketim azalıyor

Süt ve süt ürünlerinde tüketim azalıyor

Süt ve süt ürünlerinde tüketimin azalmasının nedeni artan süt ve süt ürünü fiyatları oldu.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:55
Süt ve süt ürünlerinde tüketim azalıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Süt ve süt ürünü her insanın günlük olarak tüketmesi gereken ve sağlık için yararlı olduğu bilinen ABD ve AB’de tüketimin çok yüksek olduğu ilk sırada bulunan temel günlük tüketimi yapılan gıdalar arasında bulunuyor.

Türkiye’de yapılan araştırmaya göre süt ve süt ürünlerinin fiyatında ciddi bir düşüş var. Vatandaşlar yükselen fiyatlar nedeniyle bu ürünleri satın almak konusunda zorlanırken, süt ürünlerinin fiyatı çok daha yüksek düzeyde.

Geçen yılın Şubat ayına göre %7.57 azalan süt ve süt ürünleri tüketiminde son 1 yıldaki fiyat farklılıkları çok yüksek.

Market raflarında 750 gram organik yoğurdun fiyatı 11 TL’yi geçerken, 1 litre sütün fiyatı kaliteli markalarda 5.75 TL’yi geçiyor.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, bu tüketim düşüşünün yanlış politikalar sonucunda olduğunu açıkladı.

Ali Ekber Yıldırım, “Yem fiyatları çok arttı. Döviz artınca fiyatlar da artıyor. Yem ham maddesinin yüzde 60’ı dışarıdan geliyor. Artan maliyetler nedeniyle artık vatandaşlar ineklerini kesiyorlar. Süt ürünlerinin azalacağı belliydi.” diye konuştu.

Yıldırım, “En önemli nedeni yanlış politikalar. Etteki kriz geri dönüp sütü vurmaya başladı. Özellikle dikkat edilmesi gereken bir veri de koyun keçi manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri yüzde 67,5 azaldı. Artık insanlar kırmızı et yok diye hayvanlarını kesiyor, kırmızı ete çalışıyor. Süte çalışmıyor.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP