DOLAR

32,5064

0.29%
EURO

34,6374

0.4%
ALTIN(gr)

2.480,81

-0,08%
BİST 100

%
Hurda Teşviki ile Eski Araçlar Aramıza Dönebilir!

Hurda Teşviki ile Eski Araçlar Aramıza Dönebilir!

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, Türk otomotiv sektörünün önemli ihracat alanlarından olan ticari araç grubunda ki yenilikleri değerlendirdi. Eski araçların kalıcı bir hurda teşviki ile piyasaya tekrar dönebileceğini söyleyen Arıkan, bu plan gerçekleştiği takdirde üretim açısından olumlu sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:56
Hurda Teşviki ile Eski Araçlar Aramıza Dönebilir!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hurda Teşviki Nedir? Yerli Araçlar Artıyor Mu?

Bir süre önce üretimi sonlanan Isuzu’nun pikap modeli D-Max bu sene sonunda piyasalara çıkacak gibi görünüyor. Arıkan, pikapların öncelikli olarak Tayland’dan geleceğini, daha sonrasında ise pazarlarda ki taleplere ve pikaplara duyulan ilgiye bağlı olarak Türkiye’de yerli üretime geçilebileceğini belirtti. Korona virüs salgınından etkilenen pazarların içerisinde otomobil sektörü de bulunmakta. İhracat sektöründe ise rakamlar hala tatmin edici değil.

Ağır ticari araçlarda kullanım yüzdeleri %80’lerden yüzde 40’lara gerilemiş durumda. Bu oran hafif ticarilerde kapasitenin yüzde 50’sini kapsıyor. Türkiye’de ağır ticari araç parkı 10 yaşını geçti, hurda teşviki yapıldığı takdirde üretim kapasitesi yükselir, eski araçların yenilenmesinin önü açılmış olur. Bu durum gerçekleştiği takdirde üretim açısından olumlu sonuçlar alınacağı gibi, ağır ticari araçların çevreye zararı azaltılmış olur ve aşırı yakıt tüketimi engellenmiş olur.

Yerlilik Oranı Düşebilir

Arıkan, yaptığı değerlendirmelerde gelişen teknolojiler göz önünde bulundurulunca, sanayide ki yerlilik oranının korunması gerektiği uyarılarında bulundu. Türkiye’de ki yan sanayi seviyesinin oldukça iyi bir düzeyde olduğunu ve alternatif yakıtlı araçlar üretilebileceğini belirten Arıkan, bu oranlarla yan sanayide yerli üretimin korunması gerektiğini vurguladı. Yatırımın ticari araçlardan ziyade binek otomobillere yapılması gerektiğini söyleyen Arıkan, yerli sanayide ki en büyük tehlikenin yerlilik oranının düşmesi olduğunun altını çizerek belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP