DOLAR

32,5733

0.13%
EURO

34,9691

-0.19%
ALTIN(gr)

2.441,01

0,24%
BİST 100

%
Kredi Sicilinin Bozulması Durumunda Neler Olur?

Kredi Sicilinin Bozulması Durumunda Neler Olur?

Bireyler ya da kurumlar, nakit ihtiyaçları durumunda kendi gelirleri veya borçlanma yaparak karşılamaktadırlar. Günlük yaşantımızın birçok kısmında mutlaka dışarıya borçlanarak nakit elde etme yollarını kullanırız. Bireysel ihtiyaçlarımız, taşıt ihtiyaçları, konut almak, işyeri açmak, arsa almak, evlilik yolu ile aile kurma durumu tatil gibi birçok ihtiyaçlarımız için, kendi nakit gelirimizin ve var olan varlıklarımızın yetmediği kısımlarda dışarıdan borç alma yoluna başvururuz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:56
Kredi Sicilinin Bozulması Durumunda Neler Olur?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dış borçlanma işlemi, çoğu zaman bize ihtiyaçlarımızın dahilinde talep ettiğimiz nakit için bankalar aracılığı ile yapılabilmektedir. Ve doğal olarak bize nakit temini sağlayacak banka, kurumlar gibi yerlerin, talep eden şahıslara güven duyması ve verecekleri kredi veya nakdin ödemesini garanti altına alması gerekmektedir. Bunun için ise, var olan borçlular ile ilgili bir sicil kaydı tutulmaktadır. Bu sicil kaydı tutulması durumu ülkemizde, hemen hemen tüm bankalarda görülmektedir.

‌Bu sicil kaydı nakit ihtiyacı için başvuran kişinin banka ya da kuruma kendisi hakkında bilgi sahibi olunması için oluşturulan bir sistemdir. Bozuk sicile sahip kişilerin maalesef ki kredi ya da nakit ihtiyacı talebine red cevabı gelmesi büyük olasılık olacaktır.

Sicilin Bozulma Nedenleri

Bulunan, söz konusu ihtiyaçlarımız için çekilen kredi ve borçlanmaların zamanında ödenmesi, oldukça önemli bir husustur. Çünkü geciken her borç ödemeleri ve ödenmemişler ileride, oluşan sicilinize çok zarar verebilmektedir. Bu sebeplerden dolayı kredi için talepte bulunmadan önce doğru gelir hesaplamaları ve ödeme planları yapmak, alacağınız kredinin türüne karar vermek ve vadeleri seçmek oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Daha sonra ödemelerinizde zorlanmamak adına mutlaka bu seçenekleri tekrar tekrar kendinize hatırlatmanızda fayda vardır. Ayrıca ödenmeyen kredi borçları, sicilinizi bozmakla birlikte faiz oranlarını ve taksit miktarlarınızı da artıracaktır. Kullanılmış olan krediler dışında sizde mevcut bulunan kredi kartlarınız içinde aynısı geçerlidir. Var olan mevcut kredi kartınızın, sadece asgari ödeme tutarının ödenmemesi bile sicil kaydınızın bozulmasına neden olabilir ve gelecekteki ihtiyaç duyacağınız kredi işlerinde de kredi notunuzu düşürerek, sicilinize zarar verecektir. Banka kredi notu sicilinize etki eden diğer faktörler ise; yazılmış çekler, vadesinde ödenmemiş olan senetler, otomatik talimatlı faturalar gibi sıralanabilir. Tüm bu olumsuz koşullar ne yazık ki banka sicilinizi etkilemekte ve kredi notunuzu düşürmektedir. Protesto edilen senetler, arkası yazılarak kullanılan çekler, zamanında ödenmeyen kredi taksiti ve tutarsız kart borcu ödemeleri de banka sicilinizi olumsuz yönde etkilemekte ve sonrasında kredi çekme olanağınızı ortadan kaldırmaktadır.

Kredi Sicilinin Bozulması Talebi Ne Kadar Etkiler

Kredi sicili düzgün olan kişiler için kredi çekme işlemi kolaydır. Bankalar kredi sicili temiz olan şahıslara güven açısından daha geniş baktıkları için birçok konuda esnek olabilmektedirler. Kredi puanı yüksek olan kişilere, teminatsız ve kefilsiz imkanlar sunulmaktadır. Bazı bankalar kredi notu yüksek verilen kişilere düşük faizle kredi kullanma imkanı bile tanımaktadırlar. Sicili bozuk kişilerin kredi çekmesi imkansız olmasa da oldukça zordur. Herhangi bir acil nakit durumlarında da kredi notu düşük bu nedenle sicili bozulmuş kişilere, herhangi bir teminat veya kefil göstermeden banka kredisi almaları mümkün olmamaktadır.

Bozuk Sicil Düzeltilebilir Mi?

‌Bozulmuş kredi sicilleri elbette ki düzeltilebilmektedir. Öncesinde açık borçların tamamı kapatılmalı ve bankanın size olan güvenini kazanmış olmalısınız. Bunun gerçekleşmesi 5 yılı bulabilmektedir. Sonrasında ise kredi başvurusu yapılabilmektedir, ancak talepte bulunduğunuz bankalar, eski finans hareketlerinizi izledikleri için bu süreç içinde ödemelerinizi dikkatli ve özenli tutmalısınız. Örneğin; Verilen 5 yıl içinde size kredi veya kredi kartı verilmese dahi banka hesabınızdan işlemlerinizi yürütebilir, fatura ve vergilerinizi düzenli olarak ödeyebilir ayrıca hesabınızda para bulundurabilirsiniz. Bu sayede bankalar sizin çabanızı görür ve size tekrar güven sağlayabilirler.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP