DOLAR

32,4099

0.21%
EURO

35,0922

-0.12%
ALTIN(gr)

2.320,59

0,05%
BİST 100

%
Eşimin Banka Borcundan Sorumlu Muyum? Bana Haciz Gelir mi?

Eşimin Banka Borcundan Sorumlu Muyum? Bana Haciz Gelir mi?

Bankaya olan borçlardan ötürü eşlerin sorumlulukları nelerdir? Banka Kredi işlemlerinde müşterilerin en çok merak ettiği konulardan birisi hukuki boyutta eşin borcundan dolayı haciz gelir mi yada eşimden dolayı banka hesabıma haciz gelir mi ve eşler birbirinin borçlarından sorumlu mudur?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:05
Eşimin Banka Borcundan Sorumlu Muyum? Bana Haciz Gelir mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İşte bütün banka müşterilerinin merak ettiği soruları finans365.com ekibi olarak tüm detayları ile eşin borcu nedeniyle diğerin eşin mal varlığına herhangi bir yaptırım gelirmi sorusunu detaylandırdık.

HACİZ NEDIR

Hukuk dilinde cebr-i icra olan haciz borçlunun borcunu ödememesinden kaynaklı olarak alacaklının alacağını temin etmek üzere yapılan işlemdir. Haciz ile borçlunun mal varlığına el konulur ve alacaklının hasarı olabilir düzeyde giderilmeye çalışılır.

HANGİ DURUMLARDA HACİZ GELİR?

Sözleşme karşılığında yapılan tüm borçlanmalar için haciz uygulaması yapılır. Haciz uygulamaları özel sektörde her hangi bir alanda yapılan borçtan ötürü ya da bankalara yapılan borçtan ötürü gelebilir. Haczin uygulanabilmesi için alacaklının avukata bir vekalet verilerek borcunu temin etmesi talep edilmelidir.

EŞİME GELEN HACİZ BENİ ETKİLER Mİ?

Evliliklerde mal varlığı da borçta ortaktır denilmektedir. Ancak Türk hukuk sistemine göre evliliğin birleştirmediği bir şey de mal varlığı olmaktadır. Bir ev alınırken evlilik adına ev alınamaz. Mutlaka eşlerden birinin adına ev alınmalıdır. Yani alınan mal iki kişi adı üstüne alınamadığı gibi yapılan borçta iki kişin için yapılamaz.

Evlilik süresince yapılan borçlar ya da gelen hacizler yalnızca borç sahibini etkilemektedir. Eğer ki kocanın borcundan dolayı haciz gelmişse bu kadını etkilemeyecektir. Yalnızca kocanın maaşına haciz konulacaktır. Mesela ev eşin üstüneyse eve haciz de gelemeyecektir.

Ancak ortada bir evlilik sözleşmesi varsa ve bu evlilik sözleşmesinde ortaklaşa bir borçlanma olacağı dahil edildiyse durumlar değişir ve eşe gelen hacizden diğer eşte etkilenir.

NEYE HACİZ KONAMAZ?

Haciz tüm mal varlığına konabilir. Ancak bazı hassas durumlar vardır ki o alanlara müdahale edilemez. Bunlardan bir tanesi de dul maaşıdır. Eşi ölen ve dul kalan kişiye bağlanan maaş hiçbir sebeple haczedilemez ve kesilemez. Bunun dışında kişinin mal varlığına el konulabilir. Maaşı haciz edilebilir. Ama devlet tarafından verilen dul maaşı hiçbir şekilde kesintiye uğratılamaz.

HACİZ KAÇ AŞAMALIDIR?

Haciz tek seferlik bir durum değildir. Mesela evinize ilk icra memuru geldiğinde bu evinizdeki malları alıp götürmek için değil keşfetmek içindir. Mallar üzerinde keşif yapılarak malların bedeli belirlenmektedir. Eğer ki siz haciz memurlarına ödeme yapacağınızın sözünü verir ve avukatla anlaşma yoluna giderseniz her hangi bir sorunla karşı karşıya kalmayacaksınız. Ancak ödemenizi yapmazsanız ilk tebliğden sonra haciz uygulaması başlatılacaktır.

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP