Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Doları Nasıl Etkiler? Dolar Düşer Mi Yükselir Mi?
  • Finans 365
  • Döviz
  • Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Doları Nasıl Etkiler? Dolar Düşer Mi Yükselir Mi?

Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Doları Nasıl Etkiler? Dolar Düşer Mi Yükselir Mi?

Dolar kurunun Türk Lirası karşısında değer kazanmasının ana etkenlerinden birisi olan brent petrol fiyatlarının yükselmesi olarak gösterilirdi. Petrol fiyatları dip yapmasına rağmen dolar neden yükseliyor? Korona virüsü etkisiyle dip yapan petrol talebi sonrası petrol fiyatları hızla düşmeye başladı. Peki brent petrol fiyatlarının Dolar/TL etkisi nasıl olur? Haberimizde değerlendiriyoruz.

ABONE OL
6 Şubat 2022 03:29
Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Doları Nasıl Etkiler? Dolar Düşer Mi Yükselir Mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Lirası geçtiğimiz haftalar içerisinde birçok etmene bağlı olarak döviz kuru karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Yılbaşından bu yana kademeli olarak değer kaybeden TL’nin dolar karşısında zayıf görünümü devam ediyor.

Hafta başında 3 ana nedenden dolayı yükselen döviz kuru değerleri piyasalarda oldukça hareketli anların yaşanmasına neden olmuştu. Peki bundan sonraki süreçlerde Dolar/TL ilişkisi nasıl olur? Finans365.com olarak haberimizde sizler için analiz ettik.

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?

Dolar kurunun hafta başında bozulan trendinin en büyük nedenlerinden birisi faiz indirimi endişesi oldu. Merkez Bankası’nın açıklanan enflasyon rakamları sonrası agresif bir faiz indirimi kararı alma endişesi doların hızla değer kazanmasına neden oldu. Faiz indirimi endişesinin yanında ayrıca korona virüsü ile ilgili gelişmeler piyasaların risk iştahını artırdı. Mayıs ayında yüklü borç ödeyecek olan Türkiye’de özellikle dolar ısrarlı yükselişini sürdürüyor.

Tarihi dip seviyeleri gören petrol fiyatlarında yaşanan düşülerin Türk Lisrasını olumlu etkilemesi gerekirken dış borç ödemeleri ve zayıf görünen ekonomik rasyolar sebebiyle Türk Lirası olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

DOLAR DÜŞECEK Mİ?

Dolar kurunun ne yönde hareket edeceğini görebilmek için iç ve dış etkileri yakından takip etmek gerekiyor. Şu an için doları düşürebilecek en büyük etkenler ABD’nin karşılığı olmayan para basımını arttırması ve Türkiye’nin korona sonrası ekonomik anlamda hızlı bir toparlanmaya girmesi ile mümkün görünüyor.

TCMB Başkanı Uysal, “merkez bankalarıyla mevcut iş birliğimizi güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler yapıyoruz” demişti. Bu görüşmelerden çıkacak olan olumlu kararlarda doları düşürebilir.

Aşağıdaki sebeplerden ötürü doların kısa vade de hızlı bir düşüşü yaşaması olası görünmüyor.

1- Türkiye’nin Döviz Açığı Var

2- Mayıs Ayında Yüklü Dış Borç Ödemesi Var

Dolar Teknik Analiz

USDTRY- 7.0000 Bandı Üzerine Yükseldi

Dolar/TL kuru geçtiğimiz haftadan bu yana test edipte bir kırmakta başarılı olamadığı 7.0000 direnç bandını haftanın son işlem gününde kırdı. Bu bölge üzerinde paritede yükseliş eğiliminin sürmesi halinde daha önceden altına kırdığı yükselen kanal içerisine kendisini yeniden atabilir. Bu durumda 7.0500 ve 7.0750 seviyeleri sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Diğer yandan olası yaşanabilecek düzeltme hareketlerinde ise 7.0000 bölgesi bundan sonra ilk destek bandı olarak izlenebilir. Bu bant altına gerilemelerde ise 6.9400 ve 6.8800 seviyeleri destek oluşturabilir.

Destekler: 7.0000-6.9400-6.8800

Dirençler: 7.0500-7.0750-7.1000

Finans habelerinden anlık haberdar olmak için bizi takip edin.

Andorid uygulamamız için TIKLAYINIZ

Facebook Sayfamız için TIKLAYINIZ

Finans365.com – ÖZEL Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP