Sigortalılara Toplu Para İadesi Yapılacak Şartlar Neler?

Sigortalılara Toplu Para İadesi Yapılacak Şartlar Neler?

ABONE OL
15 Ocak 2023 11:19
Sigortalılara Toplu Para İadesi Yapılacak Şartlar Neler?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Emekli olmak için prim ödemesi yapılması gerekiyor. Bunu  da kontrolü SGK tarafından sağlanıyor. Ancak prim ödemeleri devam ederken çalışacak durumda olmayan vatandaşlar için SGK bir düzenleme yapmayı planlıyor. Düzenleme resmileştiğinde şartları sağlayan kişiler toplu ödemelerden faydalanabilecek. İşte detaylar..

Prim Gün Sayısını Doğru Hesaplamanız Gerekiyor

Prim ödemeleri emekli olmak için gerekli şartlardan bir tanesi. Ancak bazı vatandaşlar prim ödemeye devam ederken çalışmaya devam edemiyor. Mağduriyet yaşanmaması adına SGK yeni bir sistemi hayata geçirmeyi planlıyor. Bu konuda şartları belirleyen SGK 5510 Sayılı Kanunu işaret ediyor. Toplu ödeme almak için gereken ilk şart kişinin prim gün sayısında eksiklik olmasıdır. Amaç bu ödeme ile o eksikliğin kapanmasını sağlamak. Yaş şartının da olduğu edinilen bilgiler arasında. Kadınlarda 58 yaş ve üzeri bu haktan yararlanacakken erkelerde 60 yaş olarak belirleme yapıldı.

Düzenlemeden faydalanacak statüler de belirlendi. 4A 4B ve 4C’liler bu düzenlemeden yararlanacakken diğer gruplar için açıklama yapılmadı. Kişi yaşlılıktan dolayı çalışamayacağı gibi bu durum işyerinin kapatılması ya da zaruri sebeplerden dolayı işten çıkma şeklinde de olabilir. Prim ödenememesi durumu zorunlu şartlar neticesinde olmalıdır. Ayrıca bu şartlar tamamlansa bile prim gün sayısında eksiklik yoksa yine toplu ödemelerden yararlanmak mümkün olmayacak. Başvuru yapmak isteyeneler doğrudan SGK’dan başvuru oluşturacak. Gerekli belgeler neler olduğunu kuruma giderek veya arayarak öğrenilebilir. Belgelerin eksiksiz ve doğru olması süreci olumlu etkileyecektir. Belgelerin eksiksiz olduğu varsayılırsa en geç bir ay için de dönüş yapılması planlanıyor. Hesaplamalar için kullanılacak veriler ise güncel veriler olacaktır.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP