Tek Yazıyla Tazminat Mümkün Mü? SGK’dan Tazminat Açıklaması Geldi

Tek Yazıyla Tazminat Mümkün Mü? SGK’dan Tazminat Açıklaması Geldi

ABONE OL
14 Ocak 2023 09:50
Tek Yazıyla Tazminat Mümkün Mü? SGK’dan Tazminat Açıklaması Geldi
1

BEĞENDİM

ABONE OL

İstifa ile kıdem tazminatı almak isteyen işçilerin gözü kulağı SGK’da. Bu konuda en merak edilen detay 3600 prim gün sayısının dikkate alınıp alınmayacağına ilişkin. Prim gün sayısına ilişkin düzenlemeyle bu sorunun halledileceği düşünülüyor. İşte detaylar..

Kıdem Tazminatı Tercihen Verilmez, Zaruridir

Kıdem tazminatı almanın en önemli koşulu kişinin işten çıkarılması. İşçi kendi isteğiyle işten ayrılmadığı müddetçe ve 1 yıl aynı işyerinde çalıştıysa kıdem tazminatı alabiliyor. Bu durumun tek istisnası emeklilik hali. İşçi emekliliği gelse bile çalışmaya devam ediyorsa ve istifa ederek işten ayrılmak istiyorsa anca bu koşulda kıdem tazminatı alabilir. Yapılması beklenen yeni düzenlemede emeklilik harici duruma esneklik getirilecek. Buna göre işçi istifa etse bile kıdem tazminatı almaya hak kazanacak. Eşik süre olan 9.09.1999’dan önce çalışmaya başlayanlar için bu konu biraz daha esnek. 3600 prim gün sayısını dolduran işçi bu tarihten önce çalışmaya başladıysa istifa ederek kıdem tazminatı alabiliyor.

Ancak bu tarihten sonra çalışmaya başlayanlar için böyle bir durum söz konusu değil. Bu noktada işçi 1 sene aynı iş yerinde çalışmalı ve haksız yere işten çıkartılmış olmalıdır. İşten çıkartılma haricinde iş yerinin batması sonucu kapanması da aynı kategoriye girmektedir. İstisna olarak 1999 sonrası sigortalı olup 4500 prim gün sayısını dolduran işçiler gösterilebilir. Bu kategori istifa da etse tazminat alabilir. Kıdem tazminatı işçiye aylık yapılır ve brüt maaş tutarı ödenir. Üzerinde çalışılan düzenleme yasalaşırsa 9.09.1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayan işçiler SGK’dan belge alarak kıdem tazminatı alabilecek

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP