SGK Açıklama Yaptı! 2 Yıl Erkenden Emekli Olmak Mümkün Mü?

SGK Açıklama Yaptı! 2 Yıl Erkenden Emekli Olmak Mümkün Mü?

ABONE OL
15 Ocak 2023 01:02
SGK Açıklama Yaptı! 2 Yıl Erkenden Emekli Olmak Mümkün Mü?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Emeklilikte gün sayanların en çok hesap ettiği şeylerden biridir ne zaman emekli olacakları. Yapılması planlanan yeni düzenleme ile memurlar 2 yıl erken emekli olabilecekler ancak bu belli şartlara tabii tutulmuştur. İşte detaylar..

Sonradan İş Değiştirmek Engel Değil

Kendi işinizi kurduysanız veya memur statüsünde iseniz 2 yıl emekli olmanız mümkün. Şu anki durumda kadınlar 60 erkekler 62 yaşında emekli olmaktadır. Düzenleme hayata geçtiğinde kadınlar 58 erkekler 60 yaşında emekliliğe hak kazanabilecek. Aranan şartlar ise sigorta süresi ile prim gün sayısının eksiksiz olması. Bilindiği üzere emekli olmak işe başladığınız tarihe göre değişkenlik gösterebiliyor.2008 tarihinden sonra işe başlayanlar içinde kadın için 58 erkek için 60 yaşını dolduran ve 9000 prim gün sayısını dolduran herkes emekli olabilecek. Bu süre esnaf ve memur için geçerliyken 4A grubu için yani işçi olanlar için belirlenen prim gün sayısı 7200’dir.

Emeklilik tarihî 2036 yılından itibaren 2 yılda bir yaş olacak şekilde artış gösterecek. Bunları göz önünde bulundurarak emekli olmak isteyenlerin işlemleri hızlandırması gerekmektedir. Kafaları karıştıran tek husus ise yaş haddi hususu. Buna göre 4A sınıfı 7200 prim gününü esnaf ve memurlar olan 4B ile 4C’liler ise 9000 prim gününü doldurduğu an yaş haddi yükselmiş olacak. Öte yandan önceden esnaf ya da memur olup ardından işçi olanlar da daha erken emekli olabilecek. Prim gün sayısı 9000 olarak değil 7200 olarak hesaplanacak. Çalışanlar emeklilik tarihlerini kendileri hesaplayarak daha doğru bir sonuç elde edebilirler. Bu şekilde olası hak kayıplarının önüne geçilmesi bekleniyor.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP