DOLAR

32,4975

0.15%
EURO

34,7539

0.07%
ALTIN(gr)

2.489,82

1,13%
BİST 100

%
Avustralya Kripto Parayı Vergilendirmeye Hazırlanıyor

Avustralya Kripto Parayı Vergilendirmeye Hazırlanıyor

Son dönemlerde Dünya’nın birçok ülkesinin popüler gündeminde bulunan para birimleri, bilindiği üzere herhangi bir devletin resmi para birimi olmamakla birlikte devletler bu para birimlerine yatırım yapan kişilerden vergi talep etmemekteydi. Yalnız Avustralya’dan gelen bir haber ile bu kuralı bozmaya hazırlanıyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:04
Avustralya Kripto Parayı Vergilendirmeye Hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avustralya Vergi Dairesi ( ATO ) ülkelerine girişi yapılan ve işlem yapılan kripto para birimleri üzerinden vergi almayı ön gören bir çalışma ile “ görev gücü “ adı altında bir yapılanma oluşturmaya hazırlanmaktadır. Her ne kadar kripto para birimleri dünya üzerinde milyonlarca kişi tarafından benimsenip yatırım yapılsa da ülkeler açısından kara para aklamak isteyen kişi ve kurumları denetimden muaf tutmasından oldukça endişe verici bulunmaktadır.

Özellikler en fazla işlem yapılan Bitcoin, Ripple ve Ethereum kripto para birimleri hem bu işler için bulunmaz fırsat, hem de günden güne artan değerleri ile ülkelerin dikkatlerini üzerlerine çekmektedirler. Kısa süre önce yaşanan düşüş sonrası tekrar canlanan kripto para borsası ile ilgili çalışmalarına destek bulan Avustralya kısa süre içerisinde yürürlüğe girecek olan çalışma ile ilgili olarak, özellikle kara para olaylarına karşı çıkan devletler tarafından desteklenmektedir. Ekonomistlere göre Temmuz 2018 tarihinde, tarihinin en yüksek rakamına ulaşması beklenen Bitcoin risk oluşturan en önemli ve popüler kripto para birimi olarak gösterilmektedir.

Kısa süre önce yaşanan kripto para soygunundan bu yana yükselmesi ön görülmeyen sanal para borsası tekrar canlanmaya başladı. Yatırımcılar bu konuya pek sıcak bakmasa da ülkeler açısından düşünüldüğünde oldukça pozitif sonuçlar doğurabilecek sistem ile ilgili insanlar, getirilen uygulama ile sanal para birimlerinde bir düşüş yaşanacağı kaygısı da barındırmaktadır. Yalnız ATO’dan yapılan açıklama yapan yetkili ise; “Kripto para birimleriyle ilgili konularda vergilendirme konusunda ilgili olan hissedarlar ile birlikte çalışarak, mevcut ve gelecekteki gelişmelere ilişkin ortak sorgular, senaryolar, pratik konular ve vergi etkilerini tartışacağız” dedi. Bu sayede kullanıcı ve yatırımcılar ile ortak çalışmalar neticesinde bir karara varılacağını da belirtmiş oldu.

Henüz konu ile ilgili bir yasa tasarısı ülkemizde görüşülmemektedir. Ama ülkemizin kara para aklama konusunda kesin tavrı neticesinde eğer başarılı bir vergi sistemi kurulabilirse Türk yatırımcılar da sanal paralarını belirli bir denetleme ve vergilendirme ile kullanabilirler. Zaman ile daha fazla kişi tarafından tanınan ve yatırım yapılan sanal para birimleri ile ilgili her geçen gün yeni bir gündem maddesi ortaya çıkmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP