DOLAR

32,3394

0.25%
EURO

35,1379

-0.02%
ALTIN(gr)

2.302,30

1,10%
BİST 100

%
TÜİK Mart Ayı Verileri Açıklandı

TÜİK Mart Ayı Verileri Açıklandı

Türkiye ekonomisine ilişkin olan Ekonomik güven endeksinin Mart ayı verileri açıklandı. Yüzde 2.6’lık bir azalma yaşayan ekonomik güven endeksi, 100.2 seviyesine geriledi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:04
TÜİK Mart Ayı Verileri Açıklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÜİK Mart Ayı Ekonomik Güven Endeksi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, 2018 yılının Mart ayına ilişkin ekonomik güven endeksini açıklayan veriler yayınlandı. TÜİK’in verilerine göre, ekonomik güven endeksinde bir önceki aya oranla yüzde 2,6’lık bir azalma gerçekleşti. Şubat ayında yaşadığı bu azalma ile ekonomik güven endeksi, 103 seviyesinden 100,2 seviyesine düştü. Bununla beraber, ekonomik güven endeksindeki söz konusu düşüş, reel kesim (imalat sanayi), tüketici, perakende ticaret, hizmet ve inşaat sektörünün güven endeksinde gerçekleşen düşüşten kaynaklandı. TÜİK’in raporunda ayrıca, tüketici güven endeksinin değeri yüzde 71,3, imalat sanayi (reel kesim) güven endeksinin değerinin yüzde 109,5, hizmet sektörü güven endeksi değerinin yüzde 99,1 ve perakende ticaret sektörüne ait olan güven endeksinin ise yüzde 102,6 seviyesinde olduğuna yer verildi. Bu rakamlar ile beraber, TÜK’in raporunda inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 78,9 seviyesine geriledi.

Ekonomik Güven Endeksi

TÜİK’in söz konusu raporları ise akıllara ekonomik güven endeksinin ne olduğuna ilişkin bir takım soruları da gündeme getirdi. Üreticilerin ve de tüketicilerin, genel itibari ile mevcut ekonomik duruma ilişkin bir takım beklenti, değerlendirme ve eğilimlerini özetleyen bir birleşik endeks olan ekonomik güven endeksi, bir çok alt endeks değerinin ağırlıklarının da birleşmesinden meydana gelir. Ekonomik güven endeksini oluşturan bu alt endeksler, sırası ile tüketici güven endeksi, mevsim etkilerinden arındırılarak ele alınan reel kesim güven endeksi (imalat sanayi), hizmet sektörü güven endeksi, inşaat sektörü güven endeksi ve perakende ticaret güven endeksi gibi bir takım endeksler ve de bu endekslerin birleşimlerinden ortaya çıkan sonuçlardır. Ekonomik güven endeksinin, genel itibari ile 100’den büyük olması, ekonomik durumun iyi olmasını ve ona gösterilen iyimser güveni gösterirken, 100’ün aşağısında olan bir ekonomik güven endeksi ise ekonomik duruma karşı olan kötümser bir bakış açısını ifade eder.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP