DOLAR

32,3334

0.25%
EURO

35,0777

-0.18%
ALTIN(gr)

2.282,25

0,22%
BİST 100

%
İntibak Yasası Geliyor! Emekliler ve Emekli Olacaklar İçin Yeni Düzenleme Olacak
  • Finans 365
  • Finans
  • İntibak Yasası Geliyor! Emekliler ve Emekli Olacaklar İçin Yeni Düzenleme Olacak

İntibak Yasası Geliyor! Emekliler ve Emekli Olacaklar İçin Yeni Düzenleme Olacak

Emekli ve emekli olacak vatandaşları ilgilendiren intibak yasası için düzenleme olması gündemde. Peki intibak yasası hayata geçirilirse yeni sistem nasıl olacak? Maaşlar nasıl değişecek? Haberimizde siz okuyucularımızla paylaşıyoruz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:04
İntibak Yasası Geliyor! Emekliler ve Emekli Olacaklar İçin Yeni Düzenleme Olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milyonlarca emekli vatandaş intibak yasasının çıkarılmasını bekliyor. Yasanın çıkarılması ile emekli maaşları arasında yaşanan maaş farkı kapatılacak. Maaşı az olan emeklilerin maaşlarına zam yapılacak. Peki kimler faydalanacaklar intibak yasasından işte gelişmeleri sizlerle paylaşıyoruz.

EMEKLİLİLERE İNTİBAK YASASI MÜJDESİ

Halen uygulamada olan sisteme göre farklı tarihlerde emekli olan vatandaşlara farklı maaşlar bağlanıyor. Buna göre 2000 yılından emekli olanlara fazla maaş 2000-2008 arasına orta oranda en az maaş ise 2008 sonrası. Ayrıca Ekim 2008 sonrasında sigortalılık süresi uzadıkça, özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin bağlanacak maaşında düşüş yaşanıyor.

Gündeme gelen ve Takvim’de yer alan iddiada tüm bu sistemlerin yerine herkes için karma bir sistem getirileceği yönünde. Bu sistem ile maaşlarda yaşanacak değişiklikler şöyle olacak.

2000 öncesinde emekli olanlarda en düşük SSK emekli aylığı bin 400 lira seviyesinde bulunuyor. 2000 ve sonrasında emekli olanlarda ise en düşük maaş bin 20 lira. Tek hesaplama sistemiyle bu tablo değişecek. 2008 sonrasında çalışılan dönem uzadıkça maaş düşmeyecek. 2000 öncesi ve sonrası arasındaki makas kapanacak.

MAAŞLAR DEĞİŞECEK

Söz konusu intibak yasası için vize çıkarsa iki kurum ortak çalışacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çalışması sonrası yeni karma sistem oluşturulacak. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşı yeniden hesaplanacak. Emeklilere, prim ödemelerine ve hizmet sürelerine göre farklı zamlar söz konusu olacak. Yani düzenleme, her emekliye farklı yansıyacak.

Bir önceki intibak yasasında maaşlarda 55 TL ile 355 TL arasında değişen bir zam yapılmıştı. Yeni sistemde de bu oranda bir artış yaşanması bekleniyor.

Andorid uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ

Facebook Sayfamız için TIKLAYINIZ

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP