DOLAR

32,4857

-0.2%
EURO

34,9515

0.28%
ALTIN(gr)

2.435,52

0,52%
BİST 100

%
Samsun Ekonomik Olarak Pandemiden Nasıl Etkilendi?

Samsun Ekonomik Olarak Pandemiden Nasıl Etkilendi?

Pandemi özellikle ekonomik anlamda vatandaşların çok büyük sıkıntılar çekmesine neden oldu ve olmaya da devam ediyor. Özellikle esnaf kesimi kepenkleri kapatacak hale geldi, peki Samsun bu süreçte nasıl bir performans gösterdi? İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:05
Samsun Ekonomik Olarak Pandemiden Nasıl Etkilendi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2020 yılında Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanvekili Savaş Kiraz’ın açıklamalarına göre Samsun’da bu yıl 6 bine yakın yeni iş yeri açılırken 1571 kişi kepenkleri indirmek zorunda kaldı. Savaş Kiraz Samsun’da kapanan ve açılan iş yerleri hakkında detaylı açıklamalarda bulundu, verilen rakamlara göre pandeminin ekonomiyi ne derecede etkilediği görülüyor.

Açıklamalarında Hangi Noktalara Değindi?

“Şu anda Samsun’da 1 Ocak ile 7 Aralık arasında bin 751 tane esnaf kepenk kapatmış. Bu tüm sektörlerde yaşanan kapanma sayısı.Buraların çoğu da aile işletmesi ve eş ve çocuklar da buralarda çalışıyordu. Yine aynı sürede 6 bine yakın da yeni işyeri açıldı. Bu açılan işyeri sayısının yüksek olması da işler iyi olduğu için değil, ‘başka sektörlerde başarılı olur muyum’ düşüncesi ile açılan yerlerdir.

Bu açılan iş yerlerinin açılışı da esnafın son çırpınışı olarak nitelendirilebilir. Aşı çalışmalarının etkisini göstermesi ve piyasanın düzene girmesi de 2021 Nisan ayını bulabilir. Nisan ayına kadar esnafın dayanma gücü kalır mı onu bilemiyoruz.Aşı bulunsa bile 1 yıldır biriken esnaf borçları var. Bu borçların da uzun vadeli düşük rakamlarla yıllara yayılması gerekiyor ki esnaf toparlanabilsin” sözlerini dile getirdi.

Kuaförlerle alakalı da şunları dedi, “Pandemi kadın kuaförlerini de olumsuz etkiledi. ‘Kadınlar asla süsünden vazgeçmez’ sözü bile geride kaldı. Bazen insanların korkusu her şeyden vazgeçmesine neden oluyor. Devamlı olarak da pandemi konusuyla alakalı kuaförler, berberler ve güzellik salonları gündeme geliyor. Buralarda virüsün yayılma ihtimali oldukça düşük.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP