Dolar Önce 4 TL’ye Sonra 3 TL’ye Düşecek! Rüzgar Terse Döndü
  • Finans 365
  • Döviz
  • Dolar Önce 4 TL’ye Sonra 3 TL’ye Düşecek! Rüzgar Terse Döndü

Dolar Önce 4 TL’ye Sonra 3 TL’ye Düşecek! Rüzgar Terse Döndü

Dolar neden düşüyor? Dolarda rüzgar tersine mi döndü? Dolar fiyatları ne olur sorusu TCMB faiz indirimi sonrası ekonomi çevreleri tarafından fazlasıyla takip edilmeye başlandı. Ekonomistler jeoplotik havanın tersine esmesi durumunda dolar kurunun 4 liraya ve hatta 3 liraya düşebileceği ihtimali üzerinde duruyor. Peki dolar düşecek mi? İşte uzmanların dolar yorumları.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:05
Dolar Önce 4 TL’ye Sonra 3 TL’ye Düşecek! Rüzgar Terse Döndü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dolar kurunu en çok etkileyecek gelişme ABD’nin S400 konusunda Türkiye’ye uygulamayı düşündüğü yaptırımlar olmuştu. Türkiye bu havayı hem dünya kamuoyundan hemde piyasalar üzerinden dağıtmayı başardı. Yurt içinde enflasyon verilerinin düşmesi ve ekonomik büyüme göstergelerinin iyimser gelmesi dolar/tl konusunda aşağı yönlü baskıya devam ettirdi. Son olarak merkez bankasının FED faiz kararını beklemeden ve tedirginlik yaşamadan politika faizini 250 baz puan düşürmesi tl hakimiyetini arttırdı.

ABD ile yaşanan güvenli bölge kriz senaryoları hükümetin kararlı duruşu ile tutmayınca dolarda rüzgar ters yöne esmeye başladı. Merkez kararına düşüşle tepki vermesinin ardından dolarda kısa vadede yükseliş beklenmemesi gerektiğini bir çok ekonomist dile getirdi.

ABD Başkanı Trump’ın Powell’ı faiz indirimi konusunda ikna edememiş olması piyasalarda tedirgin oluşturdu. Trump’ın FED Başkanı Powell’ı görevden alması an meselesi gibi görünüyor. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ABD ile 100 milyar dolar ticaret hedefi dolar üzerinde oluşan baskıyı iyice artırdı. 11 kasıml dolar kuru fiyatları 5,74 seviyesinde dengelenme aradığı ve aşağı yönlü 5,50 seviyesine sarkmanın olası beklenti olduğu belirtildi.

Yurt dışında yaşanan bu gelişmelerin ardından yurt içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Büyükşehir Belediye Başkanları ve Türkiye ittifakı söylemleri ülke içerisinde pozitif bir hava oluşturdu. Cari verilerde cari fazlanın Berat Albayrak’ın 2019 yıl sonu hedeflerine ulaşacağı işaretleri vermesi yine ekonomi çevrelerinde önemli gelişme oldu.

Türkiye açısından oluşan bu olumlu hava dolar/tl tarafında hakimiyeti Türk Lirasına verdi. Ekonomistler dolar kurunun yıl sonuna kadar 4 lira seviyesine kadar düşebileceği konusunda bazı yorumlar yaparken FED faiz kararının bu süreci etkileyecek unsurlardan birisi olacağı konusunda yorumlarda bulundu. Dolar fiyatları 21 kasım pazartesi günü an itibariyle 5,69 tl seviyesinden işlem görüyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP