DOLAR

32,5804

0.03%
EURO

34,9330

0.08%
ALTIN(gr)

2.433,66

0,16%
BİST 100

%
Avrupa’nın Finansal Dengesi Çalkantıda

Avrupa’nın Finansal Dengesi Çalkantıda

Şubat ayını geride bıraktığımız şu günlerde, Avrupa Komisyonu'nun düzenlediği İş ve Tüketici Anketi'nin son verilerine göre Euro Bölgesi'nin ekonomik güven endeksi geçtiğimiz ayda beklenenin üzerinde bir düşüş gösterdi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:06
Avrupa’nın Finansal Dengesi Çalkantıda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şubat ayında 114,2 puan olan ekonomik güven endeksi mart ayında 112,6’ya geriledi. 1,6 puanlık bu gerileme, piyasada 113,3 puan olan beklentinin altında bir sonuç doğurdu. Avrupa Birliği söz konusu olduğunda ise ekonomik duyarlılık endeksinin 1.9 puan düşüşle 112.5’e gerilediği tespit edildi. İhracatta ise yine orantısal bir azalma olduğu ifade edildi. Bununla birlikte mart ayında Euro Bölgesi’nde sanayi kesimi güven endeksi 8 puandan 6,4 puana doğru bir düşüş gerçekleştirdi. Piyasa beklentisi 6,9 puan iken endeks bu beklentinin altında kaldı.

Sektörler Geriliyor

Hizmet sektörü güven endeksi ise, piyasalarda17,6 puandan 16,5 puana doğru bir düşüş göstermesi beklenir iken, tahminlerin altına inip bahsi geçen dönemde 16,3 puana kadar geriledi. Tüketici güven endeksi şubatta 0,1 iken mart ayında bir değişim sergilemedi ancak iş dünyası güven göstergesi 1,48 puandan 1,34 puana geriledi.

Euro Bölgesi’ndeki bütün bu olumsuzlukların kaynağını tespit etmenin zor bir uğraş olmasının yanı sıra bu bozulmaların hizmet, sanayi ve perakende ticaretindeki düşüşlerden kaynaklandığı sonucuna varmak mümkündür. İnşaat yöneticileri arasındaki güvende bir artış meydana geldiği dikkatlerden kaçmamalıdır. Tüketicilerin biribirine olan güveni değişmez iken inşaat yöneticileri arasındaki bu güven artışı ilgi çekicidir.

Avrupa’nın Güç Dengesinde Değişim

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomilerini ele aldığımız takdirde, bölgenin en büyük oyuncuları arasında sayılan ve Avrupa’nın “lokomotifi” sıfatını üzerinde taşıyan Almanya’da en büyük gerilemeyi sergileyerek 2,4 puan geriledi. Bölgenin diğer güçlü ülkerini ele aldığımızda ulaştığımız verilere göre ise endeks, İtalya’da 1,8, İspanya’da 1,2, Hollanda’da 0,5 ve Fransa’da ise 0,4 puanlık bir düşüş gösterdi.

Avrupa Komisyonu’nun sunmuş olduğu başka bir değerlendirme endeksi olan Euro Bölgesi İş İklimi Endeksi’nin değerlerinin 0.14 puan düşüş gösterdiği ve 1.34 düzeyine gerilediği görüldü. Yapılan açıklama ise bu bozulmaları destekler nitelikte oldu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP