Konut Kredisi Kullanan Kişi Ölürse Ne Olur?

Konut Kredisi Kullanan Kişi Ölürse Ne Olur?

Bankaların kullandırmış olduğu en uzun vadeli kredi türü konut kredisi paketleridir. Bazı bankalar 240 ay vadeli konut kredisi kullandırmakta olup genelde uzun vadeli kredilerde hayat sigortası yaptırılması talep edilmektedir.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:07
Konut Kredisi Kullanan Kişi Ölürse Ne Olur?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bunun nedeni kredi kullanan kişinin vefat etme riskinin kredi vadesi uzadıkça artmasıdır. Pek çok kişi “konut kredisinde hayat sigortası mecburimi?” sorusuna yanıt ararken, bunun için yasal bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak bankanın konut kredisi kullanmayan müşterisine kredi onayı verip vermeme kararı kendisine aittir. Yani konut kredisinde hayat sigortası yaptırmayı kabul etmeyen müşterisi için kredi red kararı vermesi mümkündür.

Kredi Çeken Kişi Vefat Ederse Ne Olur?

Bankadan kredi kullanan kişinin vefat etmesi bankalar tarafından alınan büyük bir risktir. Kredi borcu olan kişinin ölmesi halinde uygulanacak olan protokol kredi kullanan kişinin hayat sigortası bulunup bulunmadığına göre belirlenmektedir. Banka kredisi hayat sigortası ölüm halinde devreye girmekte, ölen kişinin kredi borcu hayat sigortası poliçesi üzerinden karşılanmaktadır.

Vefat halinde hayat sigortası poliçesi bozdurulmakta, vefat eden kişinin bankaya olan toplam borcu sigorta poliçe teminat tutarı üzerinden karşılanmakta ve kalan tutar bulunması durumunda bu da vefat eden kişinin yasal mirasçılarına ödenmektedir. Konut kredisi kullanılırken kredi borcunun sonuna kadar olan süre için baştan peşin tüm vadeyi kaplayan bir hayat sigortası yapıldıysa bu durumda kişinin vefat ettiği tarihe kadar ödemiş olduğu kredi borç miktarı hesaplanarak yine yasal mirasçılara ödenir.

Ölüm Halinde Kredi Borcu Silinir Mi?

Hayır, ne yazık ki kişinin ölmesi borclarının silinmesi ya da sona erdirilmesini sağlamaz. Vefat eden kişinin mal varlığı gibi aynı şekilde borçları da yasal mirasçılarına intikal eder. Yani banka vefat eden kişinin kredi borcu için kalan tutarı yasal mirasçılardan tahsil etmeye çalışır.

Konut kredisinde hayat sigortası yaptırmayan bir kişinin ölmesi durumunda banka yasal mirasçılardan kalan borcu ödemelerini ister. Yasal mirasçılar borcu ödemeye devam edebilecekleri gibi borcu ödeyemeyeceklerini de söyleme hakkına sahiptir. Borcun ödenmemesi durumunda banka ipotekli kredi kullandırdığı için konut üzerindeki ipotek hakkını kullanmakta ve evi satarak evin satış geliri üzerinden alacağını tahsil etmektedir. Mevcut kurallar kanserden ölen kişinin kredi borcu içinde geçerli olup bu noktada uygulamadaki tek fark kişinin kredi kullanırken ve hayat sigortası yaptırırken kanser olup olmadığını bilmediğinin araştırılmasıdır. Kanser tanısı kredi kullanımınından sonra konulmuş olmalıdır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP