Dolar’ın Yönü Bu Hafta Belli Olacak (Düşecek mi Yükselecek mi)
  • Finans 365
  • Döviz
  • Dolar’ın Yönü Bu Hafta Belli Olacak (Düşecek mi Yükselecek mi)

Dolar’ın Yönü Bu Hafta Belli Olacak (Düşecek mi Yükselecek mi)

Dolar yatırımı olanlar doların düşüş yönünde mi yoksa yükseliş yönünde mi hareket edeceğini merak ediyorlar. Vatandaşın dolar yorumu merak ediliyor. Haber detayımız da gerçekleşecek gelişmelere göre dolar yön bulacaktır. işte beklenen gelişmeler.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:07
Dolar’ın Yönü Bu Hafta Belli Olacak (Düşecek mi Yükselecek mi)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dolar kurunu, adeta doların kaderini bu gelişmeler belirleyecek. Bu gelişmeleri dolar yatırımcılarının takip etmesinde çok büyük fayda var:

Suudi Arabistan petrol tesisine yapılan saldırı ve Fed’in faiz kararı bu haftanın önemli gündem maddeleri

Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Suudi Aramco tesislerine yapılan saldırının ardından küresel petrol arzına ilişkin artan endişeler, hasarın boyutu ve normalleşme sürecine ilişkin kesin bilgiler gelene kadar piyasalarda baskı yaratabilir. Saldırının, küresel petrol arzının %5’ine yakın bir kısmını kesintiye uğratması ardından Brent petrol 65 doların üzerinde %9’a yakın yükselişle seyrini sürdürüyor (İlk fiyatlamalarda 71 $ seviyeleri). Ayrıca, saldırı sonrasında ABD’nin saldırıdan İran’ı sorumlu tutması, bölgede yeni jeopolitik gerginlikler ve sıcak çatışma riskini artırmış görünüyor. Bu durumun, ekim ayında ABD ile Çin arasında başlayacak olan ticaret görüşmeleri öncesinde gözlenen iyimserliği silerek, piyasalarda yeni bir riskten kaçış dalgasını tetikleyebileceği göz ardı edilmemelidir. Yemen’deki isyancı grupların Suudi petrol tesislerine aynı tarzda saldırılara devam edeceği açıklamaları da, küresel risk iştahı üzerinde belirsizlik yaratmaya devam edecektir.

ABD’de geçen hafta açıklanan enflasyon ve perakende satışlar verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanması, Fed’in faiz indirimine yönelik beklentileri törpüleyebilir. Piyasalar, Çarşamba günü faiz kararını açıklayacak olan Fed’in %99 olasılıkla 25 baz puan faiz indirimine gitmesini fiyatlamaktadır. Faiz kararının yanı sıra güncellenecek makro ekonomik göstergeler ve faiz patikasına yönelik tahminler de yakından takip edilecek.

Perşembe günü açıklanması beklenen faiz kararlarında İngiltere MB ve Japonya MB’nin faizlerde bir değişime gitmesi beklenmiyor.

Yurt içi piyasalar, BM Genel Kurulu’nda liderlerin yapacağı zirveye odaklanacaktır.

Yurt dışı piyasalarda ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserlik, içeride de TCMB’nin faiz indirimi, geçtiğimiz hafta faizlerde ve kur tarafında aşağı hareketleri desteklerken, BIST 100 endeksinde bankacılık hisseleri öncülüğünde alıcılı seyir sürdü. Bu hafta içeride veri akışı nispeten zayıf. Haftanın devamında en önemli veri ağustos ayı tüketici güveni olarak ön plana çıkıyor. Piyasalar içeride bugün Suriye gündemiyle toplanacak olan Türkiye, İran ve Rusya arasındaki üçlü zirveyi izleyecek. Bu zirveden çıkacak sonuçlar ise 17 Eylül tarihinden başlayarak ay sonuna kadar sürecek olan Birleşmiş Milletler Kurulu sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump görüşmesinde güvenli bölge, Patriot alımı gibi konularla birlikte ele alınacak. İki lider arasında önümüzdeki hafta gerçekleşmesi beklenen görüşme öncesinde piyasalar, pozitif beklentileri satın alma eğilimine girebilir. Daha önce G-20 zirvesinde bir araya gelen iki liderin verdiği ılımlı mesajların piyasalarda pozitif fiyatlamaları desteklediğini hatırlatalım.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP