DOLAR

32,5983

0.37%
EURO

34,7310

-0.05%
ALTIN(gr)

2.497,46

0,55%
BİST 100

%
Siyah Havuçlar Satış Pazarında Rekor Kırıyor

Siyah Havuçlar Satış Pazarında Rekor Kırıyor

Ülkemizde ilk olarak Konya'nın Ereğli ilçesinde yetiştirilen siyah havuçların daha çok renklendirici amaçlı kullanılacağı için yurt dışından talepler aldığı görülüyor. Ayrıca siyah havuçların toplamda 25 farklı ülkeye gönderildiği ifade edildi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:07
Siyah Havuçlar Satış Pazarında Rekor Kırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’ye özel ürünlerden olan siyah havuçlar satış pazarında rekor kırıyor. Daha çok fabirkasyon ve üretim yerlerinden sipariş edilen havuçların 25 farklı ülkeye gönderildiği belirtildi. Yurtdışında daha çok reneklendirici ve katkı maddesi olarak kullanılmak istenen siyah havuçların satış pazarında büyük bir yer edindiği görülüyor. ABD, Rusya ve bazı Avrupa ülkelerininde gıda renklendiricisi olarak kullandığı siyah havuçlar satış pazarında büyük bir yer edinmiş halde. Ereğli’nin coğrafik şekiliyle tescillenmiş olan siyah havucun fabrikada işlenip gıda renklendiricisi olarak ülkelere ihraç edildiği ifade ediliyor.

İLTİHAP KURUTUCU VE ATEŞ DÜŞÜRÜYOR

Erkon Konsantre Fabrika Müdürü Orhan Özmen’in 2008 yılında fabrika meyve ve sebze sularının ürünlere dönüşütürerek bu alanda çalışmalarına hız verdiklerini belirtti. Diğer yandan Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanlarının konuyla alakalı olarak yaptıkları araştırmaların sonucunda açıklamalarda bulundular. Siyah havucun içerisinde bulunan mor pigmentler sayesinde oldukça ihtihap kurutucu ve ateş düşürücü faydasının olduğunu belirttiler.

25 FARKLI ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR

Konuyla alakalı açıklama yapan Orhan Özmen ise; “Siyah havuç bölgeye özel bir ürün. Yıllardır yurt dışına ana mamül olarak satılmaya devam ediliyor. Fabrikanın kurulmasıyla beraber mamül olarak yurt dışına sevk edilmektedir. Uzak doğu ülkelerindan daha çok ABD ve Rusya’nın başta olmasıyla beraber 25 farklı ülkeye ihracat yapıldığı ifade edildi. Siyah havucun daha çok gıda boyası yapımında kullanıldığı ve bu alanda satış siparişleri aldığı belirtildi. Diğer yandan böğürtlen gibi koyu renkli meyve ve sebzelerin boya maddelerinin diğer meyvelere oranla daha çok işe yaradığı belirtiliyor.

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP