DOLAR

32,3789

0.16%
EURO

34,9661

-0.34%
ALTIN(gr)

2.324,21

0,22%
BİST 100

%
Teknoloji Girişimlerine 520 Milyar Dolarlık Pazar

Teknoloji Girişimlerine 520 Milyar Dolarlık Pazar

Yeni teknolojilere yatırılan büyük meblağlar şirketlerin dönüşümünde önemli sacayağını oluşturuyor. İşte Türkiye'nin milyonluk yatırımları...

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:07
Teknoloji Girişimlerine 520 Milyar Dolarlık Pazar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin yapay zeka yatırımlarının son yıllarda büyük oranda arttığını görüyoruz. Bunun en yakın örneklerinden birisi de şüphesiz İstanbul Ticaret Odası(İTO)’nun MasterFi’ye 3 milyon liralık yatırım yapması. Bu büyük yapay zeka yatırımının başarılı olması halinde şirketlerin maliyetleri azalacak ve karlılıkları yapay zeka sayesinde önemli oranda artacak.

Yatırımı alan MasterFi şirketi dünya piyasasında 183 milyarlık bir pazara hitap ediyor. Yatırıma dair açıklama yapan Mesut Polat: “Vizyonumuzu aslında şu tek cümle açıklıyor: Her şirketin kendine ait bir yapay zekası olacak. Bu bağlamda MasterFi sadece bir başlangıç diyebiliriz. Şirketlere, derin analiz ve öngörü gerektiren tüm konulara yönelik bizim geliştirdiğimiz yapay zeka modüllerinden bir ekosistem yaratmayı hedefliyoruz. Bu sebeple de MasterFi markasını önümüzdeki yıllarda segment olarak bölerek kurumsal müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılaması için ürün grubu çalışmaları yapacağız. Planladığımız ürün grupları ise MasterFi’nin, MasterPi ve MasterSi ayağı olacak. MasterPi personel portföy yapılarını analiz edip şirketlere personellerin mesleki yetkinliklerini ve daha iyi gelişebilmeleri için gerekli stratejileri sunacak, MasterSi ise ürün stok ve lojistik taraflarında yapay zeka sistemlerini kullanacak” diyerek yatırımın geleceğe yönelik bir başlangıç olduğunu vurguladı.

Geçen Eylül ayında ise 5 teknoloji girişimi 1,1 Milyon dolar yatırım aldı. Bunlardan Webrazzi köprü yatırım dediğimiz daha büyük yatırım öncesi hazırlık yatırımını aldı. Yatırım alan diğer şirketler ise sırasıyla Banamama, Denebunu, Recontact, Udentify olarak karşımıza çıkıyorlar.

BARINAKTAKİ CANLARA DA DESTEK

Banamama girişimi temelde evcil hayvanlar için bir hizmet. Evcil hayvanınızın mama ve bakım ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz bu uygulama sayeside yapılan her alışverişin yüzde 5’i barınaktaki hayvanlara yardım için ayrılıyor. Megatech’in yatırım yaptığı bu girişim aynı zamanda sosyal medyada da popüler olarak kullanılıyor.

YENİ ÇIKAN ÜRÜNLERİ İLK “BEN DENEYECEĞİM”

Bir sonraki yatırım alan girişim ise Denebunu. Uzun zamandır sosyal medyanın gücü kullanılıyordu. Bu girişim de ücretsiz olarak üye olunmasını ve her ay yeni çıkan ürünlerin kullanıcıya gönderilmesini içeriyor. Instagram’da yoğun çalışmalar yapan bu oluşum, Fırat İşbecer ve Nevzat Aydın’ın da aralarında olduğu birçok melek yatırımcıdan yatırım aldı.

MOBİL OYUN SEKTÖRÜ

Gençlerin özellikle internet üzerinde çalışmalar yapması son yıllarda iyiden iyiye kendini göstermeye başladı. Hal böyle olunca dijital oyun girişimleri ve hikaye bazlı oyunlar kendini geliştirme fırsatı yakaladı. Recontact girişimi ise mobil sinematografik video oyunları üretiyor. Kurulduğundan beri ödüllere doymayan bu girişim, 1 yıl içinde birçok ödül kazandı. Akın Babayiğit ve Hande Enes’ten 265 bin dolar yatırım olan girişim oyun sektöründe kendini hissettirmeye başlayacak gibi duruyor.

YÜZ TANIMA TEKNOLOJİSİ KULLANIYOR

Udentify de yüz tanıma teknolojisini kullanarak belirli analizler yapan bir girişim olarak karşımıza çıkıyor. Demografi analizi, mağaza tasarımı optizasyonu çözümleri sunuyor. Startup dünyasının tabiriyle söyleyecek olursak “retailtech” girişimi. Melek yatırımcılar Serdar Öner, Ahmet Turgut, Rıfat Nasi ve Altay Tınar’dan yatırım alan girişim perakende sektöründe kendisini yakın zamanda kanıtlayacak gibi duruyor.

TEKNOLOJİ, GİRİŞİM VE TASARIM

Teknoloji ve girişim dünyasının bilinen isimlerinden Webrazzi de önemli yatırımlardan birisini aldı. Hande Enes’ten yatırım alan girişim sitesindeki açıklamaya göre aldığı 250 bin doları köprü bir yatırım olarak görüyor ve ilerleyen dönemde yurt dışı açılım ve Webrazzi Ventures projeleri için daha büyük bir yatırım turuna çıkacaklarının altını çiziyorlar.

TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİNE 520 MİLYAR DOLAR HARCANACAK

Bu ve benzeri birçok girişime yatırım yapan yani dijitalleşen şirketler ise 2021 yılına kadar yeni teknolojilere 520 milyar dolar harcayacak. Yeni tüketicinin dijital sistemleri kullanıyor olmalarından dolayı müşteri alışkanlıklarına yatırım yapılacak aslında çünkü bu alışkanlıklar büyük veri ve nesnelerin interneti teknolojisi ile öğrenecek. Yani dijitalleşen şirketler müşteri portfölyesini genişletecek.

Türkiye’nin gözünü yavaş yavaş açtığı verilerin internet bağlantısı ile toplanması ve bu verilerden analizler üreten girişimlere yönelmesi, müşteri ihtiyaçlarının daha hızla anlaşılmasına ve hızlı çözüm üretebilmesini sağlayacak. Küresel danışmanlık şirketi olan Bain’in tahminlerine göre tüm şirketlerin gözünü diktiği büyük veri analitiği ve nesnelerin interneti pazarında geçen yıl harcanan 235 milyar doların 2021 yılında yaklaşık 520 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Veri merkezi ve veri analitiği bölümünün en hızlı büyüyen parçası nesnelerin interneti (IoT) segmenti olacak ve 2017’den 2021’e kadar yüzde 50’lik birleşik büyüme oranına ulaşılacak. Dijitalleşmeye ve verileri doğru analiz etmeye yönelecek olan şirketler ise uzun süre varlıklarını sürdürecekler.

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP