DOLAR

32,5596

0.01%
EURO

34,8733

-0.03%
ALTIN(gr)

2.435,40

0,23%
BİST 100

%
Özelleştirme Yolunda Şeker Fabrikalarında Son Durum

Özelleştirme Yolunda Şeker Fabrikalarında Son Durum

Geçtiğimiz günlerde özelleştirme kapsamına alınan Şeker Fabrikaları teker teker ihale yöntemiyle sahiplerini buluyor. Şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamına alınması gerek ülke genelinde gerekse Şeker Fabrikalarında çalışan kesimde büyük ses getirdi. Özelleştirmenin ülkemize katacağı artılar ve eksiler günlerdir tartışma konusu oldu.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:08
Özelleştirme Yolunda Şeker Fabrikalarında Son Durum
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özelleştirme İhalesi Başkanlığı, ihaleye çıkan 14 Şeker Fabrikasından (Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu,Turhal, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş) 4’ünün (Bor, Kırşehir, Yozgat, Çorum) ihalesini tamamlayarak satış işlemini gerçekleştirdi. Bu hafta da Turhal, Ilgın ve Erzurum Şeker Fabrikaları olmak üzere toplam 3 Şeker Fabrikası daha ihaleye açıldı.

Bor Şeker Fabrikasına Doğuş Yiyecek İçecek firması 336 milyon lira fiyat teklifiyle sahip oldu.

Kırşehir Şeker Fabrikasına Turgut Gıda firması 330 milyon lira fiyat teklifiyle sahip oldu.

Yozgat Şeker Fabrikasına Doğuş Yiyecek İçecek firması 275 milyon lira fiyat teklifiyle sahip oldu.

Çorum Şeker Fabrikasına Safi Katı Yakıt firması 528 milyon lira fiyat teklifiyle sahip oldu.

Ilgın Şeker Fabrikasına Alteks firması 528 milyon lira fiyat teklifiyle sahip oldu.

Turhal Şeker Fabrikası için ise 5 firma fiyat teklifi verdi. Kayseri Şeker sunmuş olduğu 569 milyonluk fiyat teklifi ile Turhal Şeker Fabrikasının sahibi oldu.

Erzurum Şeker Fabrikası satış ihalesi için firmaların teklifi değerlendirilmeden sona erdi. İhale fiyatının 211 milyon lira ile başlaması MBM enerji firmasının ihaleden çekilmesine sebep oldu. Doğuş Yiyecek İçecek firmasının ise ihaleye katılmayıp sadece teklif göndermesi sebebiyle ihale masada teklifsiz sona erdi.

Özelleştirme İhalesi Başkanlığının satışa çıkan şeker fabrikalarının çalışanlarının mağdur edilmeyeceğini bildirdi. Şeker üretimi konusunda ise 5 yıl boyunca firmalara Şeker Kurulu tarafından belirlenecek kotalar neticesinde yerli şeker pancarından yapılmak üzere şeker üretimi şartı getirildi.

Fakat Şemsi Bayraktar’ın (Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı) yapmış olduğu açıklama; Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesinin, şeker pancarı üretimini etkileyeceği yönündedir. Nisan ayı içerisinde özelleştirmesi tamamlanması planlanan şeker fabrikaları toplam 575 köyden şeker pancarı alımı yapmaktadır. Bu rakam 47.758 çiftçiye tekabül etmektedir. Durum böyle olunca yerli üretimi korumak önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra korkulan diğer bir konu ise halk sağlığıdır. Nişasta bazlı ürünler şekerin yerini alır ise gelecek nesillerde buna bağlı olarak şeker, obezite, kalp rahatsızlığı gibi hastalıkların çıkma oranı artacaktır.

Şeker ürün bakımından çok stratejik bir öneme sahiptir. Türkiye şeker pancarından şeker üretimi konusunda dünyada ilk 5 içerisindedir. Birinci Rusya,ikinci Fransa, üçüncü Amerika, dördüncü Almanya ve beşinci Türkiye’dir. Yapılan bu özelleştirme işlemi tüm yönleriyle değerlendirilmeli bunun etkilerinin sadece ülke içerisinde değil tüm dünyada hissedileceği göz ardı edilmemelidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP