Çeyiz Parası Yardımı Nasıl Alınır? (Başvuru Yolları, Şartlar)
  • Finans 365
  • Kredi
  • Çeyiz Parası Yardımı Nasıl Alınır? (Başvuru Yolları, Şartlar)

Çeyiz Parası Yardımı Nasıl Alınır? (Başvuru Yolları, Şartlar)

Çeyiz parası olarak da bilinen evlilik yardımı için nereye başvurulur, istenen şartlar nelerdir?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:09
Çeyiz Parası Yardımı Nasıl Alınır? (Başvuru Yolları, Şartlar)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Devlet, çeyiz parası adı altında bir evlilik yardımı sağlar. Çeyiz parası kız çocuklarının SGK dolayısı ile aldıkları dul ve yetim aylıklarının bir neticesidir. Kız çocuklarının, hayatta olmayan ebeveynleri, vefat etmeden önce 10 yıl ve üzeri bir süre çalışmışlarsa, çocuklar dul ve yetim aylığı alırlar. Bu aylık ancak kişiler evlendikleri zaman kesilir. Aylığın kesilmesi neticesinde de devlet çeyiz parası adı altında, toplu bir ödeme yapar. Çeyiz parası erkek çocuklarına verilmez ve bir defaya mahsus olarak verilir. Yani aylık alan birey evlenip boşanırsa ve daha sonra aynı kişiyle veya bir başkasıyla evlendiğinde yeniden çeyiz parası verilmez.

Çeyiz Parası Şartları Nelerdir?

Bu şartı sağlamak için öncelikle vefat eden ebeveynlerden birisinden dolayı dul ve yetim aylığı alıyor olmak gerekir. Bir diğer şart, kişinin bu aylığı alıyor olduğu esnada evlenmesidir.

Çeyiz Parasını Kimler Alabilir?

Çeyiz parasının kimlere verildiği merak konusudur. Çünkü evlenen her kadın çeyiz parası alamaz. Yalnızca, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan maaş alan her birey, evlendikleri zaman itibari ile, zaman geçirmeden başvuru yaparlarsa, çeyiz paralarını alabilirler.

Çeyiz Parası Nasıl ve Ne Zaman Alınır?

Çeyiz parası için başvuru yapmak isteyenler SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapmalıdırlar. Evlilik yaptıkları süre üzerinden 5 yıl geçmiş ise böyle bir hakları kalmaz. Kişilerin başvururken götürmeleri gereken evraklar şu şekildedir;

  • Çeyiz parası başvuru talep dilekçesi,
  • Evliliğin gerçekleştiğini kanıtlayan belge

Çeyiz Parası Nasıl Hesaplanır?

Bu konu hesaplanırken alınan yetim aylığı miktarı göz önünde bulundurulur. Son alınan 2 yetim aylığı toplanır ve onun 24 katı çeyiz parası olarak tek seferde ve bir defaya mahsus ödenir.

Kişiler aylıklarını tahsil etmek istediklerinde ziarat bankalarına giderek buradan hesapları olduğu takdirde, hesaplarından parayı edinebilirler, eğer hesapları yoksa, kimlik bilgileri ile paralarını kullanıyor olma olasılıkları vardır.

Kişiler Çeyiz Parasını Ne Zaman Alabilirler?

Kişiler başvurdukları zaman sonrası, başvuruları sonuçlanır sonuçlanmaz, bankaya yatan paralarını gidip alarak kullanmaya başlayabilirler. Kişiler evlendikten sonra tekrar boşandıkları takdirde para onlardan tekrar istenmez. Kişiler boşandıklarını bildirdikleri noktada dul ve yetim aylıkları tekrar bağlanır.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP