DOLAR

32,4792

-0.2%
EURO

34,9704

0.36%
ALTIN(gr)

2.435,97

0,54%
BİST 100

%
Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? (Başvurusu ve Şartları)

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? (Başvurusu ve Şartları)

Evde bakım maaşı için nereye başvurulur, istenen şartlar nelerdir?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:15
Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? (Başvurusu ve Şartları)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Evde bakım aylığı nasıl alınır sorusu birçok vatandaş tarafından sıklıkla merak edilmekte ve bu sebep ile araştırılmaktadır. Evde bakım maaşı almak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvuruyu evde bakım gören kimsenin yakın akrabası da yapabilmektedir. Başvuru için bazı şartlar ve belgeler istenmektedir. İstenen şartları yerine getiren vatandaşlar evrakları ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına giderek başvuru yapabilmektedir.

Evde Bakım Maaşını Kimler Alabilir?

Evde bakım maaşı şartları 2018 arasında yer alan kimlerin başvurabildiği de bu şartlara göre belirlenmektedir. Evde bakım maaşı herkese verilmemekte olup belli kriterleri yerine getiren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmektedir. Evde bakım maaşını alabilen kişileri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları
  • Hasta kişinin kendisine bakamaması ile olan muhtaçlık durumunda olması
  • Asgari ücretin altında maaş alanlar
  • Hastanın engeline ilişkin tam teşekkülü kamu hastanesinden alınan sağlık raporu bulunan kişiler evde bakım aylığı alabilmektedir.

Evde Bakım Maaşı İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Evde bakım maaşı başvurusu için öncelikle dilekçe yazılması gerekmektedir. Evde bakım maaşı veren Türkiye Cumhuriyeti kurumu ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıdır. Bu sebep ile kişinin ya da yakın akrabasının bulundukları ilde yer alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne giderek başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru için bazı adımların izlenmesi gerekmektedir. Evde bakım aylığı için gereken başvuru işlemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İl kaymakamlığından ya da bağlı olunan valilik aracılığı ile evde bakım aylığı evraklarının alınması gerekmektedir. Bu evraklar içinde başvuru belgeleri de yer almaktadır.
  • İl İdare Kurulu üzerinden ise muhtaçlık kararı çıkartılması gerekmektedir. Kaymakamlıktan alınan belgeler ışığında İl İdare Kurulu tarafından muhtaçlık kararı çıkarılmaktadır.
  • Alınan tüm belgeler Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim edilecektir. Sosyal Güvenlik Kurumunun Ödemeler Genel Müdürlüğüne başvuru yapılması daha doğru olacaktır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumunun Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından aylığın verilip verilmemesi kararlaştırılacaktır.
  • Aylığın olumlu ya da olumsuz sonuçlanması durumunda başvuru yapan şahsa bilgilendirme yapılacaktır.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP