DOLAR

32,3775

0.16%
EURO

35,0852

-0.1%
ALTIN(gr)

2.324,24

0,22%
BİST 100

%
Kansizlik Neden Olur? Kansızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Kansizlik Neden Olur? Kansızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Kansizlik Neden Olur? Kansızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Kansızlık tıp dilinde anemi olarak adlandırılır. Kırmızı kan hücresi alyuvarın kanda eksik oranda bulunmasına kansızlık denir Peki Kansızlık neden olur, kansızlığın belirtileri nelerdir? Bu haberimizde sizlere bunlardan bahsedeceğiz...

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:16
Kansizlik Neden Olur? Kansızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

• Kansızlık Neden Olur?

Kansızlık tıp dilinde anemi olarak adlandırılır. Kırmızı kan hücresi alyuvarın kanda eksik oranda bulunmasına kansızlık denir. Kemik iliğinde üretilen alyuvarlar, içerisindeki hemoglobinle vücudun farklı noktalarına oksijen taşır. Demir eksikliği, regl dönemi, beslenme alışkanlıkları ve kronik hastalıklar kansızlığa neden olur. Demir eksikliği sonucunda alyuvarlalar yeterince hemoglobin üretemez. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık problemine demir eksikliği anemisi denir. Demir eksikliği anemisini regl döneminde yoğun olarak yaşanır. Hamilelik döneminde bebeğin yeterli oksijen alabilmesi ve beslenebilmesi için ekstra demire ihtiyaç vardır. Hamilelik döneminde demir eksikliği anemisi görülür. Hamileler gebeliğin 20. haftasından itibaren demir takviyesi alması gerekir.

• Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

1- Güçsüzlük ve yorgunluk

2- Dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu

3- Bağışıklık sisteminin zayıflaması

4- Dilin şişmesi, kızarması, çatlaması

5- İştahsızlık ve kilo kayıpları

6- Nefes almada güçlük

7- Çarpıntı ve yutkunma güçlüğü

8- Tırnak çatlakları ve tırnakların kaşık şeklini alması

9- Ağız kenarının çatlaması

10- Saç dökülmesi

• Kansızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?

1- Kuzu Ciğeri: İçeriğindeki vitamin ve mineraller vücut sağlığına önemli katkılarda bulunur. Bol miktarda B12 vitamini içeren kuzu ciğeri, A vitamini, K vitamini, B6 vitamini açısından zengindir. Kuzu ciğeri çinko, bakır, manganez ve selenyum gibi önemli mineraller bulunur. 100 gr kuzu ciğeri tüketimi ile günlük demir ihtiyacının yarısının karşılanabilir.

2- Kuzu Eti: Kuzu etinde bol miktarda B12 bulunur. 100 gr kuzu eti ile günlük demir ihtiyacının %9’unu karşılayabilir. Kuzu eti yüksek miktarda doymuş yağ içerir. Bu nedenle kuzu eti tüketiminden önce mutlaka doktorunuza danışmak gerekir.

3- Sığır Eti: 100 gr sığır eti tüketilmesi halinde günlük demir ihtiyacının %11’ini karşılanır. Sığır eti, selenyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor ve çinko gibi önemli mineraller içerir. B12 ve B6 vitaminleri açısından zengindir.

4- Tavuk: Kansızlık nedenlerinin başında gelen B12 vitamini tavukta bol miktarda yer alır.

5- Uskumru Balığı: Ton balığı, sardalye ve somon gibi balıklar kansızlık tedavisi için uzmanların tavsiye ettiği balık türleridir. Uskumru balığı tüketimi ile günlük demir ihtiyacınızın 3 katını karşılayabilirsiniz.

6- Beyaz Peynir: Bol miktarda B12 vitamini içeren beyaz peynir ile kansızlığı telafi edebilirsiniz.

7- Yumurta: Her gün 1 adet yumurta tüketerek B12 ve demir vitamini ihtiyacını önemli oranda karşılayabilirsiniz. 1 adet yumurta ile B12 vitamininin % 11’ini demir ihtiyacınızın % 5’ini karşılayabilirsiniz.

8- Ispanak: Vitamin ve mineral bakımından oldukça güçlü olan ıspanak ile vücudun demir ihtiyacını karşılayabilirsiniz. 100 gr çiğ ıspanak ile demir ihtiyacınızın %15’ini karşılayabilirsiniz.

9- Brokoli: Vitamin ve mineral deposu brokoli ile günlük demir ihtiyacınızın %3’ünü karşılayabilirsiniz.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP