DOLAR

32,5770

0.01%
EURO

34,9400

0.11%
ALTIN(gr)

2.425,55

-0,17%
BİST 100

%
Bitcoin Ticareti Yapan İmamlar Görevden Alındı

Bitcoin Ticareti Yapan İmamlar Görevden Alındı

Sanal para birimi olan Bitcoin’in cazibesi gün geçtikçe artıyor. 3 Ocak 2009’da kullanıma giren Bitcoin’in son dönemdeki yükselişi herkesin dikkatini çekmiş durumda. Herhangi sabit bir merkezden üretilmeyen bu sanal para birimi, dağıtık bir ağ özelliğine sahiptir.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:17
Bitcoin Ticareti Yapan İmamlar Görevden Alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu ağlarda gerçekleşen ödemeler diğer ağlara anında ulaşır. Ağlar üzerinden yapılan işlemler ile böylece bozulması oldukça zor bir blok zinciri oluşturulur. Hem yüksek kar oranı hem de güvenilirliği ile yatırım yapmak ve kazanç sağlamak isteyenler için bir cazibe merkezi haline gelen Bitcoin’e rağbet edenler arasında imamlar da bulunuyor.

Görevden Alındılar

Zonguldak’ın Mithatpaşa Mahallesinde bulunan Aziziye Cami imamı Mecit K. ile Dereköy Cami imamı Satılmış B. hakkında internet üzerinden sanal para birimi Bitcoin ticareti yapmak iddiasıyla şikayette bulunuldu. Konuyla ilgili soruşturma başlatan Diyanet İşleri Başkanlığı, görevlendirdiği müfettişler tarafından alınan ifadelerin ardından imam hatipler Mecit K. ve Satılmış B. ‘yi görevden aldı. Zonguldak İl Müftüsü Rüstem Can , bu olayı doğrulayarak şunları söyledi : “3-4 ay önce bir soruşturma oldu. O zaman alındılar. Doğrudur.”

Diyanet “Caiz Değil” Demişti

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, ocak ayında yaptığı açıklamada; sanal paraların kullanımının belirsizliği, aldatma ve aldanmaya yol açması halinde caiz olmadığını açıklamıştı. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bitcoin hakkında gelen bir soru üzerine verdiği fetva şöyle:

“Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır. Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital­-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­ paraların kullanımı caiz değildir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP