DOLAR

32,3526

0.3%
EURO

35,1325

-0.02%
ALTIN(gr)

2.306,20

1,27%
BİST 100

%
Merkez Bankası Ne Karar Verecek? Faizler Düşecek mi? (Negatif)
  • Finans 365
  • Finans
  • Merkez Bankası Ne Karar Verecek? Faizler Düşecek mi? (Negatif)

Merkez Bankası Ne Karar Verecek? Faizler Düşecek mi? (Negatif)

TCMB yarın vereceği politikası faizleri kararı piyasaları yakından ilgilendiren ve en önemli konu başlığı oldu.Piyasalarda ana başlık Merkez Bankası Yarın Ne Karar Verecek sorusunun yanıtı oldu. Ekonomistler ve analizciler faiz indirimi beklerken yatırımcı şimdiden Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Olacak? Sorusunun cevabını arıyor. İşte ekonomistler ve analistlerin yarınki TCMB toplantısı öncesi yorum ve analizleri.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:18
Merkez Bankası Ne Karar Verecek? Faizler Düşecek mi? (Negatif)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu yıl ekonomik takviminde en önemli günlerden bir tanesi yarın ki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu’nun açıklayacağı faiz kararı. Piyasalar artık faiz kararına odaklanmış durumda. Geçtiğimiz temmuz ayında yapılan toplantıda 425 bp faiz indirimi yaparak politika faizinde enflasyon dinamiklerini dikkate aldığını dikte etmişti.

Geçtiğimiz hafta Türkiye İstatistik Kurumu Tarafından açıklanan enflasyon verileri beklentilerin altında gelmesi merkez bankasının faiz indirme sinyali vermesine sebep oldu. Yine geçen toplantının karar metninde yer alan makul reel faiz atıfı temmuzda yapılan indirimin eylülde yapılacak indirim önceden yapılmışı durumu lanse etsede enflasyon verilerinin 15 ayın en düşük seviyelerine inmesi yeni faiz indirimlerini tetiklemiş gibi görünüyor.

Küresel merkez bankalarının faiz indirimine gitmesi TCMB’nin faiz indirmesi için önünü açıyor.

Merkez Bankası Ne Karar Verecek?

Ekonomik verilerde ve büyüme verilerinde meydana gelen olumlu hava ardından enflasyon verilerindeki iyileşme toparlanma görünümü oluşturuyor. Gıda ve enerji fiyatlarında düşüş enflasyon görünümünü pozitif etkiliyor. İhracat verilerinden gelen rakamlar büyüme verilerini en fazla yönlendiren başlık oluyor.

Yıllık enflasyon verilerinin ekim ayında tek haneli rakamlara düşüş beklentisi faiz indirimi için etki oluştursa da yıl sonu bitmesi beklenen bazı ürünlerdeki ÖTV ve benzeri vergilerin yeniden devreye girmesi enflasyonu yeniden çift haneli rakamlara taşıyabilir.

Dünyanın en büyük ve yerel merkez bankalarına pas atan tutumların öncülerinden olan Amerikan Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası faiz indirimi yönündeki söylemleri TCMB’nin faiz indirimine pas atıyor. Yurt dışı merkez bankalarının indirimleri içerde maliyetli bir finans oluşturabilme ihtimali iç piyasada canlandırma gerektirecektir.

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu gelişmiş ülkeler faiz indirimleri peş peşe gelmesi TCMB’yi cesaretlendirecek bir adım olarak görülüyor.

Sonuç olarak TCMB’nin yarın 300 baz puan faiz indirmesini bekleniyor. Kurdaki sakin seyir ve kıymetli maden piyasalarında gelen kar satışları diğer yandan pay piyasalarındaki yükseliş merkezin işini kolaylaştırıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP