EYT’lilerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Açtığı Dava Sonuçlandı mı? Karar Ne?

EYT’lilerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Açtığı Dava Sonuçlandı mı? Karar Ne?

Her platformda haklı mücadelelerini dile getiren EYT'liler haklarını alabilmek adına bir türlü çözüme kavuşmayan EYT olayında sonuç alabilmek için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuşlardı. Mahkeme sürecini yakından takip ediyor ve gelişmeleri anında okurlarımıza aktarıyoruz. İşte son dakika EYT gelişmeleri.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:16
EYT’lilerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Açtığı Dava Sonuçlandı mı? Karar Ne?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EYT, AİHM davası son durumu birbiri ile paralel gündeme sahip olan iki konudur. Devlet, EYTH ile ilgili farklı çözüm yöntemleri sunarken, emeklilik yaşı kriterine takılan kişiler ise bu konu hakkında AİHM yoluyla dava süreci başlatmıştır. Devletin ilk çalışmasına göre, 50 yaşını tamamlamış kadınlar ve 55 yaşını tamamlamış erkekler erken emeklilikten yararlanacaklar. 3600 gün prim ödemesini tamamlamış kişiler, erken yaşta emekli olabilecekler . EYT, AİHM davası hakkında detaylı bilgileri, EYT ile ilgili alınan çözümleri alt başlıklar içerisinden öğrenebilirsiniz.

EYT, AİHM Davası Konuları

EYT ve AİHM dava mevzuatları , birbiri ile ilişkili iki kavramdır. Emeklilik yaşına takılan kişiler, AİHM yoluyla dava süreci başlatmışlardır. Devletin EYT ile ilgili sunduğu düzenlemeler ise üç farklı çözüm yoluyla oluşturulmuştur. İlk çözüm önerisi hakkında detaylar, şu şekilde sıralanır:

  • 1969 yılı ve bu yıldan önce doğan kişiler, erken emeklilik koşullarından yararlanır.
  • 50 yaşını aşan kadınlar ve 55 yaşını tamamlayan erkekler, erken emeklilik koşullarından faydalanır.
  • Bu koşuldan yararlanmak için 3600 gün boyunca prim ödemesi alınmış olmalıdır.

EYT düzenlemesi için yapılan bu öneri, 1999 senesi öncesi çalışma hayatında bulunan kişileri ilgilendirmektedir. 1999 senesi itibari ile çalışmaya başlayan ve 3600 günlük prim ödemesi tamamlana kişilerde, erken emeklilikten yararlanmaktadır. Diğer çözüm önerileri ve EYT, AİHM davası bağlantısı hakkında detayları, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

EYT Yasası Olmadan da Erken Emekli Olabilirsiniz! Ne Yapmanız Gerekiyor?

EYT, AİHM Davası Bağlantısı

EYT, AİHM davası ilişkisi , erken emeklilik koşulları üzerinde birleşmektedir. Emeklilikte yaş sınırına takılan kişiler, AİHM yoluyla dava süreci başlatmıştır. Bu işlem üzerine Devlet EYT uygulamasına yönelik düzenlemeler getirmiştir. Düzenleme önerilerinden ikincisi hakkında detaylar, şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Yaş sınırı yerine, çalışma günü sayısı ve prim ödeme günü sayısı temel alınarak, emeklilik koşullarının sağlanması konusunda öneri sunulmuştur.
  • Bu önerinin kabul edilmesi durumunda, 1999 tarihi sonrası çalışmaya başlayan kişilerde erken emeklilikten faydalanabilecekler.
  • Düzenleme kabul edildiğinde, emeklilik koşullarından faydalanmak için çalışma tarihi ve yaş temel alınmaz.
  • Önemli olan kriter, 3600 gün primin tamamlanmış olarak belirlenir.

Bu düzenleme hakkında kesin karar henüz verilmemiştir. EYT, AİHM davası kararları ve emeklilik sistemi önerileri bu yüzden birbirleri ile bağlantılıdır. Devlet emeklilik yaşı uygulamasına dair düzenlemeler ile erken yaşta emeklilik olanaklarını belirlemektedir.

AİHM Dava Süreci Hakkında

AİHM davası süreci devam etmektedir. Dava sürecinin devam etmesi sonucu, emeklilik yaşı düzenlemeleri hakkında yapılan önerilerde devam etmektedir. Her iki mevzuat hakkında da kesin bir karar alınmamıştır. Dava sürecinde çalışanların talebi, emeklilik yaşına takılmadan emekli olabilmeleridir. Kişiler, prim gün sayısının doldurulması halinde erken emeklilik koşulların faydalanabilmeyi talep ederler. Dava süreci ve EYT düzenlemelerine ilişkin sonuçlar henüz belirlenmemiştir. Diğer emeklilik önerileri hakkında detayları, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

EYT Hakkında Öneriler

EYT için tavsiyeler , devlet tarafından sunulup, emeklilik yaşının düzenlenmesi hakkında ayrıntıları içermektedir. Devletin yaş sınırına takılan kişiler için sunduğu çözüm önerileri, şu şekilde sıralanır:

  • 3600 gün prim ödemesine sahip olan ve 55 yaşını aşmış kişiler, erken emeklilikten faydalanacaklar. Bu kişiler 1999 yılı öncesinde veya 1999 yılında çalışmaya başlamış olmalıdır.
  • 1999 yılı sonrası çalışmaya başlamış kişiler ise 3600 günlük prim ödemesini tamamlayıp emekli olabileceklerdir.
  • İlk maddede yer alan öneri kabul edilip, ikinci maddede yer alan öneri halen tartışılmaktadır.

Diğer öneri çeşidi ise çalışanları tarafından sunulmaktadır. 1999 senesi ve sonrasında çalışmaya başlayıp, 5 bin gün çalışma süresini tamamlayanlar, yaş sınırına takılmadan emekli olmayı talep ediyorlar. Kişiler bu talepleri hakkında AİHM yoluyla dava süreci başlatmışlardır. Dava süreci devam ederken, EYT için önerilerde sunulmaya devam edilmektedir.

EYT Düzenlemelerinin Sağladığı Avantajlar

EYT düzenlemesi fırsatları arasında erken emekli olabilme avantajı yer alır. Çalışanların talep ettiği düzenlemeler kabul edilirse, prim ödemesi gün sayısını tamamlayanlar, erken yaşta emekli olurlar. EYT, AİHM davası önerilerinin kabulü halinde sağlanacak avantajlar, şu şekilde sıralanır:

  • İstihdam açısından artış sağlanır.
  • 50 yaş ve sonrasında emekli olan kişilerin maaş ücretlerinde artış meydana gelir.
  • İşçilerin erken emeklilik koşullarından faydalanmaları sağlanır.
  • Prim gün sayısı tamamlanması halinde erken yaşta emekli olunur.

Bu avantajların uygulanması, üst başlılarda yer alan önerin kabul edilmesine bağlıdır. EYT düzenlemeleri için çalışmalar halen devam etmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP