DOLAR

32,5613

0.05%
EURO

35,0221

0.42%
ALTIN(gr)

2.429,97

0,29%
BİST 100

%
Türkiye’deki İşsizlik Oranı Yükselmeye Devam Ediyor (Güncel Oran)
  • Finans 365
  • Finans
  • Türkiye’deki İşsizlik Oranı Yükselmeye Devam Ediyor (Güncel Oran)

Türkiye’deki İşsizlik Oranı Yükselmeye Devam Ediyor (Güncel Oran)

Türkiye'de işsizlik oranı yükselmeye devam ediyor. İşsizlik oranı kaç? Güncel işsizlik oranları ve toplam işsiz sayısı ne kadar? Yıl sonu işsizlik oranı tahminleri neler? Yatırım firmasının yorumu ve tahminleri.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:18
Türkiye’deki İşsizlik Oranı Yükselmeye Devam Ediyor (Güncel Oran)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin sıkıntısını yaşadığı işsizlik yükselişine devam ediyor. Özellikle genç istihdamın giderek azalması ekonomik açıdan toplumu huzursuz ediyor.

İşte rakamların dilinden işsizlik

İşsizlik oranı, haziranda, mevsimsel etkilerle 0,2 puan yükselişle %13’e yükseldi. İşsizlik oranındaki yükselişte, katılım oranının 0.5 puan artışla %53.3’e yükselmesine karşın, istihdam oranının 0.3 puan artışla %46,4’e yükselmesi belirleyici oldu. Toplam işsiz sayısı aylık bazda 96 bin kişi ve yıllık bazda 938 bin kişi artışla 4,3 milyon kişi oldu. Diğer taraftan, mevsimsellikten arındırılmış (MA) işsizlik oranı 0,1 puan düşüşle %13,9’a geriledi. Böylelikle, MA işsizlik oranında Ocak 2018’den bu yana ilk defa aylık düşüş kaydedilmiş oldu. Haziranda, aylık bazda, hem arındırılmamış hem de arındırılmış rakamlar hizmet sektörü haricinde tüm sektörlerde istihdam artışına işaret etti.

Tarihsel olarak, arındırılmamış işsizlik oranı yılın ikinci yarısı itibariyle ve yılın ilk iki ayında yükseliş eğilimi gösterirken, yılın üçüncü ayından yedinci ayına kadar düşüş eğilimi göstermekte. Yıl içi trend değişikliğinin yaşandığı Haziran aylarında ise işsizlik oranında genellikle hafif bir artış görülmekte. Dolayısıyla, işsizlik oranında yılın geri kalanında olumsuz mevsimsel etkilerin öne çıkması beklenebilir. Diğer taraftan, yılın ikinci yarısında beklenen kademeli toparlanma eğiliminin söz konusu olumsuz mevsimsel etkileri bir miktar sınırlaması beklenebilir. Ayrıca, yaklaşık son 2.5 aylık dönemde TCMB’nin gerçekleştirdiği 7.5 puanlık faiz indiriminin de iktisadi faaliyete sağlayacağı potansiyel katkıyı da hatırlatmakta da fayda bulunmakta. Potansiyelin altındaki büyüme performansı nedeniyle kısa-orta vadede işsizlik oranında kalıcı aşağı yönlü bir trend oluşması kolay görünmemekte. Bu anlamda, yılın geri kalanında iktisadi faaliyetin izleyeceği seyir oldukça belirleyici olacak. Mevcut gerçekleşme ve eğilimleri dikkate alarak 2019 yılı için %13,2 seviyesinde olan 12 aylık ortalama işsizlik tahminimizi korumaya devam ediyoruz.

Gedik Yatırım

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP