Yüksek Emekli Aylığı Almak İçin Ne Yapmak Gerek? Emekli Maaşı Yükseltilebilir mi?

Yüksek Emekli Aylığı Almak İçin Ne Yapmak Gerek? Emekli Maaşı Yükseltilebilir mi?

ABONE OL
17 Aralık 2022 22:35
Yüksek Emekli Aylığı Almak İçin Ne Yapmak Gerek? Emekli Maaşı Yükseltilebilir mi?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Milyonlarca çalışan emeklilik hayalleri kuruyor. Bir yandan emekli olacağı günü hesaplarken diğer yandan emekli olduklarında ne kadar maaş alacağını hesaplamaya çalışıyorlar. Peki emekli olduktan sonra emekli maaşı yükseltilebilir mi? İşte cevabı. Emekli olma hesapları yapıldıktan sonra ne kadar emekli maaşı alınacağı sıkça araştırılan konular arasında. Çalışanların en önemli beklentilerinden bir tanesi de emekliliklerinde rahat yaşayabilmek için yüksek emekli maaşı almak. Emekli maaşını yükseltmek için bir çok yöntem bulunurken bunlardan en önemlisi yüksek prim ödenmesi. Zira emekli maaşlarına doğrudan etki eden faktör yüksek emekli maaşı.

Yüksek Prim Ödemek Emekli Maaşını Yükseltir mi?

Sigorta primleri aldığını ücretin yasalar ile belli oranlarda kesilmesiyle sizlerden tahsil edilir. Ücret ne kadar yüksek olursa kesilen prim o kadar yüksek olacağı için emekli primleriniz de yükselir. Ülkemizde emekliliğine 3 yıl kalan kişiler genellikle yüksek emekli maaşı alabilmek için sigorta statüsünü değiştirerek sigortalı çalışan olmaya gayret gösterir ve yüksek maaşlar alacağı işlere yönelir ki sigorta primleri yükselsin ve emekli maaşları yüksek olsun.

Emekli Maaşları Nasıl Hesaplanır?

İşe giriş tarihleri, Ödenen prim gün sayısı, Prim ödemesi yapılan yıllar, Prime esas kazançlar, Borçlanma yapılması, işin sektörü dikkate alınır. Ancak ülkemizde yapılan en büyük yanlışlarından biriside çalışanların asgari ücret üzerinde alınan tutarı SSK’ya bildirilmemesidir. Emekli maaşı hesabında üc dönem uygulaması yapılıyor, yani 200 öncesi primler, 2000 ve 2008 arası dönem ve 2008 sonrası olmak üzere ayrı ayrı prim hesaplamaları yapılıyor. 2000 öncesi göstergeler dikkate alınırken sonrasında refah payı düzenlemesi yapılıyor.

Emekli Maaşları Nasıl Yükseltilir 2023?

Emekli maaşları sadece çalışılan dönemde yükseltilebilir. Bunun dışında emekli maaşı hesaplanıp bağlandıktan sonra emekli maaşını yükseltmenin yolu yoktur. Emekli maaşına etki eden en önemli unsur brüt kazançtır. Kazancınız ne kadar yüksek olursa emeklilik primleriniz o kadar yüksek yatacağından emekli maaşlarınız da diğer emeklilere göre yüksek olacaktır.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP