DOLAR

32,5924

0.33%
EURO

34,8290

0.19%
ALTIN(gr)

2.506,52

0,90%
BİST 100

%
Bitcoin Aracılığı İle Kara Para Aklayan Çete Çökertildi

Bitcoin Aracılığı İle Kara Para Aklayan Çete Çökertildi

Rusya ve Ukrayna vatandaşlarından oluşan bir grup çete üye internet üzerinden siber dolandırıcılık yöntemleri ile 1.24 milyar dolarlık vurgun gerçekleştirdi. Çete üyelerinin çeşitli finans kuruluşlarına saldırılar düzenleyerek sistemlere sızdıkları bildirildi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:27
Bitcoin Aracılığı İle Kara Para Aklayan Çete Çökertildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çetenin soygun sonrası ele geçirdikleri parayı Bitcoin aracılığı ile aklamaya çalıştığı ortaya çıktı. Olay İspanya başta olmak üzere dünya basınında büyük yankı uyandırdı. İspanya polisi ve Europol’ün birlikte yürüttüğü operasyonda kimlikleri teşhis edilen şahısların Denis K. isminde bir Ukrayna vatandaşı olduğu ayrıca Ukrayna vatandaşı 3 kişi daha olduğu gelen bilgiler arasında. Çete üyelerinin planlı bir şekilde 5 yıllık bir süre içerisinde çeşitli finans kuruluşlarının sistem açıklarından faydalanarak 1.24 milyar dolarlık vurgun yaptıkları ve ele geçirdikleri parayı Bitcoin’e dönüştürerek aklamaya çalıştıkları öğrenildi.

Uluslararası Dolandırıcılık Şebekesi

Çete üyelerinin dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet göstermekte olan bankalara ve çeşitli ATM’lere de saldırılar düzenledikleri öğrenilen bilgiler arasında. Bankaların sistemleri girmek için banka çalışanlarına sakıncalı e-mailler atan şebeke üyeleri sistemi ele geçirdikten sonra ATM’lere erişmeye çalıştıkları bildirildi. Ele geçirdikleri paraları harcamayan çete üyelerinin yaptıkları bir hayli farklı bir yöntem. Çete üyeleri nakit paraları yakalanma riskini göz önünde bulundurdukları için nakit parayı kripto para birimlerine,gayrimenkulllere ve çeşitli ürünlere yatırdıkları gün yüzüne çıkarıldı. Hatırlayacağınız üzere Rusya devlet sınırları içerisinde benzer suçları işlediği iddia edilen Şubat ayı sonlarına doğru Sergey Mendvedev isimli şahıs göz altına alınmış ve medya kuruluşlarında bahsi geçen şahsın siber suç ekibinin kurucusunun yardımcısı olduğu iddiası gündeme bomba gibi düşmüştü. Şahısla ilgili olarak yürütülen operasyonda Sergey Medevedev isimli şahısa ait olmak üzere çalıntı kredi kartları,sahte kimlikler gibi bir çok yasa dışı materyal ele geçirilmişti. Habere konu olan şahısın döneme ait mal varlığının 820 milyon dolaylarında olduğu medyada sıklıkla dile getirilmişti. Siber saldırıların giderek arttığı bu dönemde ülkelerin ne tür önlemler alacakları merak konusu. Kripto para birimi Bitcoin’e bakışın yasa dışı çetelerin kara para aklama yolu olarak bakmasından dolayı tutumun nasıl olacağı bir diğer soru işareti olarak akıllara geliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP