DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Bedelsiz (Bölünme) Verme Potansiyeli Yüksek Hisseler 2020
  • Finans 365
  • Borsa
  • Bedelsiz (Bölünme) Verme Potansiyeli Yüksek Hisseler 2020

Bedelsiz (Bölünme) Verme Potansiyeli Yüksek Hisseler 2020

Borsa yatırımcısının hisse senetlerine yatırım yaparken dikkat ettikleri ölçütlerden biri de şirketlerin temettü ve bedelsiz verme potansiyelleridir. Merak eden yatırımcılar için 2020 yılı içerisinde bedelsiz bölünme, bedelsiz verme potansiyeli yüksek hisseleri tablo halinde hazırladık.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:26
Bedelsiz (Bölünme) Verme Potansiyeli Yüksek Hisseler 2020
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aslında şirket finansmanı açısından bedelli sermaye artırımı bedelsiz sermaye artırımına oranla şirketler için daha iyidir ama Türkiye’de yatırımcılar tarafından bedelsiz sermaye artırımı daha pozitif olarak algılanır. Buna bağlı olarakta bedelsiz bölünme potansiyeli yüksek hisseleri araştırırlar yatırım yapmadan önce.

Bedelsiz Sermaye Arttırımı Nedir?

Bedelsiz sermaye artırımı, bir işletmenin iç kaynaklarını kullanarak (öz sermayesinde bulunan kalemleri kullanarak) ödenmiş sermayesini artırması işlemidir.

Bedelsiz sermaye artırımı hâlihazırda bulunan öz sermaye kalemlerinin ödenmiş sermayeye eklenme işlemi olması nedeniyle işletmeye ilave nakit giriş sağlamamaktadır.

Bir işletmenin gelecek dönemde bedelsiz sermaye artırımına gideceğine dair beklenti ve artırım büyüklüğü “bedelsiz potansiyeli” ile ölçülmektedir. Bedelsiz potansiyeli öz sermayenin ödenmiş sermayeye oranı ile hesaplanmaktadır. Özetle öz sermaye altında ne kadar birikmiş kaynak varsa onların ödenmiş sermayeye eklenme olasılığının yüksek olduğu varsayılmaktadır. İşletme için bedelsiz sermaye artışı yapma zorunluluğu bulunmamaktadır, yıllarca öz kaynak kalemlerini ödenmiş sermayeye eklemeden faaliyetlerine devam edebilir.

Bedelsiz sermaye artışı sonrası hisse senedi fiyatı aşağıdaki formül ile hesaplanmaktadır:

Hisse Senedinin Yeni Fiyatı= Hisse Senedinin Eski Fiyatı / (1 + Bedelsiz Oranı)

Bu işlem yatırımcılar arasında “bölünme” olarak da adlandırılmaktadır. Bunun nedeni işletmenin belirlediği bedelsiz sermaye artırımı oranı kadar yeni pay senedi çıkarmasıdır. Paylar (ödenmiş sermaye) adet olarak artar, fakat hisse senedi fiyatı da aynı oranda düşer, sonuç olarak işletmenin piyasa değerinde bir değişiklik olmamaktadır. Aynı şekilde yatırımcının elindeki hisse senedi sayısı artarken hisse senedi fiyatı düşecek ve yatırımcının elindeki varlığın değeri değişmeyecektir.

Bedelsiz Verme Potansiyeli Yüksek Hisseler 2020

Sitemiz finans365.com üzerinden borsa ile ilgili merak edilen soruların cevaplarına ulaşabilir son dakika

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP