DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Kredi Yurtlar Kurumu Borçlarına Af Geliyor mu? Öğrencinin KYK Borçları Silinecek mi?
  • Finans 365
  • Finans
  • Kredi Yurtlar Kurumu Borçlarına Af Geliyor mu? Öğrencinin KYK Borçları Silinecek mi?

Kredi Yurtlar Kurumu Borçlarına Af Geliyor mu? Öğrencinin KYK Borçları Silinecek mi?

Eğitim hayatını tamamlamak için gerekli para kaynağını bulamayan öğrenciler için burs ve kredi imkanı sunan Kredi Yurtlar Kurumu'nun öğrencilerden alacaklarına af mı geliyor? KYK borçları tümden silinecek mi? Ya da bir etleme söz konusu mu? Yıllardır öğrencilerin beklediği bu gelişmelerde yeniden beklenti oluştu.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:27
Kredi Yurtlar Kurumu Borçlarına Af Geliyor mu? Öğrencinin KYK Borçları Silinecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Daha öncelerde de meclise sunulan KYK borçlarının silinmesi konusu meclise getirilmişti lakin onay çıkmamıştı. 1 Ekim’de açılacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konu tekrar gündeme getirilecek. Milyonlarca borçlu öğrencinin gözü meclisten gelecek olan müjdeli haberde.

KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) borçları, üniversiteden mezun olmuş milyonlarca öğrencinin en merak ettiği konulardan biri. Üniversite ve yüksek lisans öğrencilerinin eğitim öğretim süreci boyunca devletten aldığı karşılıksız burs veya geri ödemeli kredi; mezun olduktan sonra taksitlerle öğrenciden geri alınıyor. Birçok öğrenci de, KYK borçlarının affedilmesi konusunda ısrarcı. Daha önce meclise bu konu hakkında teklif gitse de meclisten geçmemişti.

Cumhuriyet Halk Partisi’nden Meclise KYK Teklifi Müzeyyen Şevkin (Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili), öğrencilerin mezun olduktan sonra zorunlu olarak geri ödemesi gereken KYK borçları ile ilgili bir teklif hazırladı. Hazırlanan teklifte yer alan ifadelere göre, üniversiteden mezun olmuş öğrencilerin birçoğunun işsizlik yüzünden sıkıntı çektiği; işsizliğin ardından iş bulduklarında da KYK borçları ile kabus yaşadıkları öne sürülüyor.Özellikle de genç işsizliğin arttığını ifade eden Müzeyyen Şevkin, son on senede KYK borcunu ödemeyen gençlerin 5 milyon gibi bir rakama ulaştığını da açıkladı. 280 bin öğrencinin borcu ödenmediği gerekçesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirilmesi sonucunda ortaya çıkan mağduriyetin, bu borçların silinerek giderileceğini savundu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan Konu İle İlgili Açıklama:CHP ile ittifak halinde olan İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, meslektaşının bu teklifi ile ilgili soruyu Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’na iletti. KYK borçlarını silinmesi ile ilgili yapılan teklife Bakan Kasapoğlu, pek yeşil ışık yakmadı. Öğrencilerin sigortalı bir işte çalışana kadar öğrencilerden KYK borçlarının alınmayacağını söyledi. Sigortasız olan gençlerin, başvuru yaparak KYK borcunu erteleyebileceklerini dile getirdi. Fakat bakandan yeşil ışık gelmemesi, meclise sunulan teklifin de onaylanma ihtimalinin zayıf olduğunun işareti gibi.

KYK Borcu Nasıl Ödenir?

Eğitim süreci boyunca geri ödemeli şekilde KYK’dan kredi alan öğrenciler, mezun olduktan sonra borçları yapılandırılmaya gider. Borçlar yapılandırıldıktan sonra şifre ile e-devlet’ten KYK borçları sorgulanabilir. KYK borçları belirtilen miktarda ve belirtilen tarihlerde, e-devlet sitesinde belirtilen prosedürler izlenerek ödenebilir.

KYK ile ilgili tüm son dakika gelişmelerini ve değişiklikleri sitemiz finans365.com dan takip edebilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP