DOLAR

32,3752

0.16%
EURO

34,9788

-0.31%
ALTIN(gr)

2.324,28

0,22%
BİST 100

%
EYT’lilere Yeni Çözüm Önerisi! Emeklilik Yaşı Düşürmenin 4 Yolu
  • Finans 365
  • Gündem
  • EYT’lilere Yeni Çözüm Önerisi! Emeklilik Yaşı Düşürmenin 4 Yolu

EYT’lilere Yeni Çözüm Önerisi! Emeklilik Yaşı Düşürmenin 4 Yolu

Emeklilikte yaşa takılanlar için bir çözüm halen bulunamadı. Milyonlarca EYT mağduru vatandaş bu konuda kendilerine destek olacak, çözüm yaratacak bir yol arıyor. EYT’liler meclisten gelecek haberleri beklerken var olan bütçe açığı milyonlarca vatandaşı zora sokmaya devam ediyor. Ne var ki emeklilik yaşını düşürmeye yarayan 4 yol bulunmakta. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:29
EYT’lilere Yeni Çözüm Önerisi! Emeklilik Yaşı Düşürmenin 4 Yolu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EYT Nedir?

EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) 1999 senesinde yapılan yasal düzenleme ile ne kadar prim günü ödemesinde bulunmuş veya emeklilik yaşını doldurmuş olursa olsun, yaş sınırına takılanlar emeklilik hayallerine kavuşamıyor. Sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihli vatandaşlar Emeklilikte Yaşa Takılanların arasında ki yerini alıyor.

Emeklilik Yaşını Düşürmek İçin 4 Yöntem

Yıpranma Payı

Bir kurumda veya işyerinde 20 sene çalışmış olan, sigortalı vatandaşa 5 sene yıpranma payı sunulmaktadır. Bu kişi 25 sene çalışmış kabul edilerek beş sene erken emekli olma fırsatı yakalıyor.

Malulen Emeklilik

İş hayatına sigortalı bir şekilde atılan vatandaşların, çalıştıkları sektörde yüzde 60 oranında bir iş gücü kaybı yaşaması durumunda, sigortalı kişi bu güç kaybını raporla tasdikleyerek malulen emeklilikten yararlanabilir. Malulen emekli olmalı isteyenlerin sigortasının 10 sene boyunca ödenmiş ve 1800 prim günü borcunun ödenmiş olması gerekmektedir.

Engelliler İçin Erken Emeklilik

1 Ekim 2008 yılı sonrasında sigortalı olarak işe giren engelli bireylerin, yüzde 50 ve 59 oranları arasında iş gücü kaybı bulunuyorsa emeklilik için başvuru yapabilecek ve emekli olabilecekler. Bunun için aranan şartlar arasında 16 sene sigortalı olarak çalışmış olmak ve 3700 prim günü borcunun ödenmiş olması bulunmaktadır.

Kadınlarda Doğum Borçlanmasıyla Emeklilik

BAĞ-KUR veya memur durumunda olan tüm kadınların doğum yapmadan önce sigortalı bir işte çalışıyor olması gerekmektedir. Doğum yapmadan önce ki sekizinci ve onuncu haftaya kadar, hatta doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışan kadınlara doğum sonrası sürede eklenerek 2 senelik bir borçlanma çıkıyor. Her çocukta 720 prim günü kazanan anne, toplam üç çocukta bu hakka sahip olarak toplam altı sene erken emekli oluyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP