DOLAR

32,3693

0.15%
EURO

34,9967

-0.3%
ALTIN(gr)

2.325,00

0,25%
BİST 100

%
Cenaze Masraflarına Yeni Güncelleme Geldi Ödemeler Zamlı Yapılacak
  • Finans 365
  • Gündem
  • Cenaze Masraflarına Yeni Güncelleme Geldi Ödemeler Zamlı Yapılacak

Cenaze Masraflarına Yeni Güncelleme Geldi Ödemeler Zamlı Yapılacak

Maddi imkansızlıklarla boğuşan vatandaşlar için yeni bir ödeme türü düzenlendi. Buna göre cenaze masrafları için düzenlemeler tamamlandı. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:29
Cenaze Masraflarına Yeni Güncelleme Geldi Ödemeler Zamlı Yapılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yapılan açıklamaya göre SGK girişi olan vatandaşların vefatlarının ardından yakınlarına ödeme sağlanacak. Cenaze ödemelerinden herkes yararlanmayacak hak sahipleri kategorisi oldukça kısıtlı sayıda kişiden oluşuyor. Buna göre ilk olarak eşlere ödeme yapılması için teklif götürülüyor. Eşler boşanmışsa veya ölüyse o zaman çocuklara ödeme yapılması için başvuruluyor. Çocuklar arasında soybağı mümkün değilse veya çocuklar da ölüyse o zaman anne ya da babaya ödeme yapılması gerekiyor. Anne baba için de ödeme yapılması söz konusu olmadığı durumlarda 2.ç dereceden yakın kim varsa ödeme hakkı onlara geçmiş oluyor. Ödeme yapılması için cenaze sahibi olan yakının başvuruda bulunması gerekiyor. Eğer yakınlardan hiçbiri hayatta yoksa cenazeyi üstlenen kişiye ödemeye yapılmış olacak.

Cenaze Masrafları İçin Yeni Dönem

Ödemelerden yararlanmak için hak düşürücü süre de belirlendi. Buna göre 5 yıl içinde ödeme talebinde bulunmayan yakınlar 5 yılın sonunda bu haktan mahrum kalırlar. Cenaze masrafları için belirlenen ödemeden yararlanmak mümkün olmayacaktır. Geçtiğimiz dönemlerde 716 TL olarak ödenen cenaze masrafları yeni dönemde 801 TL olarak ödenecek. SGK işbirliği ile yapılacak ödemede başvurular da aynı kanal üzerinde yapılacak. Başvuru evrakları arasında ölen kişinin TC kimlik numarası yeterli olacak. Geriye kalan bilgiler SGK tarafından bilinmektedir. Cenaze masrafını alacak kişinin kimlik bilgileri de başvuru esnasında önemli olacaktır. Bu ödeme maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara verileceğinden gelir belgesi niteliğindeki evrakların var olması gerekebilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP