DOLAR

32,3462

0.29%
EURO

35,1386

-0.02%
ALTIN(gr)

2.307,08

1,31%
BİST 100

%
FED’in Beklenen Faiz Açıklamasından Sonra Doların Tepkisi Ne Oldu?
  • Finans 365
  • Finans
  • FED’in Beklenen Faiz Açıklamasından Sonra Doların Tepkisi Ne Oldu?

FED’in Beklenen Faiz Açıklamasından Sonra Doların Tepkisi Ne Oldu?

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) bu gece tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Uluslararası piyasalar merakla kitlenmiş ve Amerikan Merkez Bankası’nın kritik faiz kararını bekliyordu ve dün gece açıklanan kararlar ile Fed faizlerde değişiklik yapmadı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:30
FED’in Beklenen Faiz Açıklamasından Sonra Doların Tepkisi Ne Oldu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beklenen açıklama geldi. Fed politika faizini 1.25-1.50 oranında sabit bir şekilde bıraktı.Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Para Komitesi (FOMC), Janet Yellen liderliğinde olan son toplantıyı tamamladı ve 9 FOMC üyesinin verdiği ortak karar ile faiz oranının 1.25-1.50 aralığında sabit tutulması kararına varıldı.

Açıklamalarda ve karar metninde ülke ekonomisinin gücünü korumaya devam ettiği ve iş gücü piyasasının güçlenmeye devam ettiğinden bahseden Federal Açık Piyasa Komitesi, aynı zamanda ekonomik aktivitelerin de sağlam bir ivme ile arttığını ifade etti.

FED’in Faiz Kararından Sonra Dolar Ne Tepki Verdi

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyacağı politikalar hakkında ipucular vermesi dolayısı ile diğer büyük para birimleri karşısında değer kaybetti. Amerikan Birleşik Devletleri Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’ın ekonomiye dair iyimser bir mesaj vereceği yönündeki fiyatlamaların dolar türünden varlık talebini karşılayamamasının ardından dolar kayıplarını genişletti.

Euro/Dolar kuru, 1.24’ün üzerine çıkmasından sonra kazançlarını genişleterek 1.2463’e ulaştı. Dolar TL kuru karşısında faiz kararından önce pek değişmeyen stabil bir durumdaydı ve fed kararı öncesi 3.7552 seviyesindeydi. Dolar/TL fed’in faiz kararı sonrasında pek değişmeyerek 3.75 seviyesinde kalmaya devam etti. Gün içinde ise yavaş bir ivme ile düşmeye devam etmektedir. Değişim oranı yaklaşık olarak % -0.19 seviyesindedir.

FED’in Kararından Sonra Euro’nun Durumu

Fed’in yaptığı açıklamalar ve aldığı faiz kararları sonrasında büyük bir değişime uğramayan ancak Dolar karşısında küçükte olsa bir kazanç sağlayan Euro TL karşısında 4.66 seviyelerinden 4.68 seviyelerine yükseldi. Fed’in kararından sonra değişim oranı yaklaşık %0.10 olan Euro’daki değişimin asıl nedeninin ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptığı açıklamalar, verdiği politika ipuçları ve FOMC Başkanı Janet Yellen’in yaptığı açıklamalar olarak görülmektedir.

FED’in Kararı Şaşırtmadı

Uluslararası piyasalara göre zaten herhangi bir faiz artışı beklenmiyordu ve faiz kararları da bu şekilde oldu. Fed’in 2018deki ilk toplantısı ve Janet Yellen’in son toplantısında faiz oranlarını değiştirmesi elbette ki beklenmiyordu ama bazı uzmanların deyişine göre Janet Yellen’den sonra gelecek olan Jerome Powell ile birlikte Mart ayında yapılacak olan toplantıda bir faiz artışı olacağı tahmin edilmekte.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP