DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Hayat Sigortası Yaptırmak Zorunlu Değil!

Hayat Sigortası Yaptırmak Zorunlu Değil!

Bankaların tüketiciye sunduğu kredilerde yapılan hayat sigortası artık yasal zorunluluk değil. Hayat sigortası isteğe bağlı yapılan bir uygulamadır. Yaptırılması durumunda tüketicinin hakkı nedir? Yaptırılmazsa olumsuz bir sonuç yaşanır mı? Kredi alırken önemle öğrenilmesi gereken konulardan birisi de hayat sigortası. Tüketici bunu istiyor mu? İşte ayrıntılar…

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:30
Hayat Sigortası Yaptırmak Zorunlu Değil!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hayat Sigortası Neyi Teminat Altına Alıyor?

Tüketicinin bankadan kullandığı kredilerde hayat sigortası kapsamında bir kesinti yapılıyor. Şimdiye kadar tüketici bunu zorunlu tutulmasından rahatsızlık duymaktaydı. Ancak bilinmeyen yönleriyle hayat sigortasını incelemek faydalı olabilir.

Hayat sigortası, banka kredilerinde bir teminat olarak görülür. Kredi kullanan kişinin vefatı halinde bankaya olan borcu, hayat sigortası yaptırılan firma tarafından ödenir. Böylece banka borcu mirasçıya yüklenmez. İşte bu yüzden hem bireysel hem ticari kredilerde yapılan hayat sigortaları teminat niteliği taşır.

Kredi talebi onaylanan tüketici, hayat sigortası primi eklenerek yükselen bir maliyet ile karşılaşıyor. Ancak bir vefat halinde banka bu borcu sigorta şirketinden alabiliyor. Bu şekilde kredi kullanan kişinin ailesi ile banka arasında bir sorun yaşanmamış oluyor.

Hayat Sigortası Yaptırmalımıyız?

Özellikle uzun vadeli borçlanmalarda yaptırılan hayat sigortası, olumsuz bir durum karşısında aile için fayda sağlayabilir. Yine de tüketici isteğine bağlı olması, zorunlu tutulmaması durumunda banka kefil, teminat gibi şartları talep edebilir.

13 Mart 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Bireysel Kredilerde Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmelik”, kredi kuruluşlarının verdiği bireysel kredilerle ilintili yapılan ihtiyari veya zorunlu sigortaları ve bu sigortalar ile verilecek teminatları düzenliyor. Hayat sigortası bu anlamda “İhtiyari Sigortalar” kapsamında olup, aslında hem bankayı hem de kredi kullananı korumaya yöneliktir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP