DOLAR

32,3759

0.15%
EURO

34,9739

-0.31%
ALTIN(gr)

2.324,38

0,23%
BİST 100

%
Motorine Yeniden Zam Geldi

Motorine Yeniden Zam Geldi

Motorine dün 17 kuruşluk zam gelmişti. Petrolün varil fiyatlarındaki artışla birlikte, Suriye'deki kimyasal saldırı iddiaları nedeniyle ABD-Rusya ilişkilerinin gerginleşmesine ve dolar kurunun yukarı yönlü hareketine neden olmuştu. Yaşanan bu gelişmelerin ardından dün 17 kuruş zam yapılan motorine Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın yaptığı açıklamada, cuma günü itibariyle yeni bir zammın daha yapılacağı alındı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:31
Motorine Yeniden Zam Geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası’nın yaptığı açıklamada benzine zam gelmesi beklenmezken, motorin fiyatların 13 kuruşluk bir zam daha geleceği bilgisi alındı. Brant petrol 72.26 dolar seviyelerine ulaşırken dolar ise 4,15 seviyelerine çıktı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından motorinde toplamda 30 kuruşluk zam artışı söz konusu olmuş olacak. 13 kuruşluk yeni zam ise cuma gününden itibaren geçerli olacak.

Yeni zamla birlikte motorin fiyatlarının ortalamada litre başına Ankara’da 5,63 lira, İstanbul’da 5,58 lira, İzmir’de 5.62 liraya çıkması bekleniyor.

ABD’den gelen bir diğer haberde ise 2018-2019 petrol fiyatları tahminlerinin 1$ yukarı yükseltilmesi ile gelişen petrol fiyatlarının artacağı ve yukarı yönlü seyredeceği havasının piyasalara hakim olması yönünde. 2018-2019 petrol fiyatları tahminlerinin 1$ yukarı yükseltilmesine neden olarak dünyadaki petrol rezervlerinin beklenenden daha hızlı düşmesi, Venezülla’daki istikrarsızlık ve olası yeni İran yaptırımlarının, İran petrolünün piyasaya aktarılmasında yaşatacağı azalma ve kayıplarla ilişkilendirildiği ifade edilmekte.

Yurt içi talep dengesindeki değişiklikler de akaryakıt ithalatının seyrini değiştirebilmekte. 2007 yılından 2016 yılına kadar yurdumuzdaki dizel araç sayısı yaklaşık 4 kat artmış durumda. Hal böyle olunca benzin ve motorin arasındaki fiyat farkı da yıllar içerisinde giderek kapandı. Güncel benzin fiyatının ortalama 5,94 tl olduğu ve yine güncel motorin fiyatının ortalama 5,47 tl olduğu düşünüldüğünde arada sadece 0,47 kuruşluk bir fark kalmış durumda. Tüketici açısından motorinin halen cazip kabul edilmesinin nedeni ise dizel araçların yakıt tüketimlerinin daha düşük olması. Aynı model ve hacimde benzinli araç şehir içinde 10 litrelik tüketim değeri sunarken, dizel motorlu versiyon ise 6 litreler civarında yakıt tüketim değerlerine sahip olabiliyor. Bu anlamda benzin-motorin fiyatları eşitlense bile dizel motorların daha tasarruflu çalışmaları nedeniyle motorine olan talebin daha da artış göstermesi bekleniyor.

Diğer yandan yerli ve elektrik gücü ile çalışan araç geliştirme ile petrol ve otomobil sanayindeki dışa bağımlılığın azaltılması için projelerin hazırlandığı daha öncede basına çıkan haberler arasında yer almaktaydı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP