DOLAR

32,5319

-0.06%
EURO

34,7966

-0.22%
ALTIN(gr)

2.423,98

-0,24%
BİST 100

%
Merkez Bankası Faizleri Arttırdı!

Merkez Bankası Faizleri Arttırdı!

Uzun bir aradan sorma Merkez Bankası politika faizini yüzde 10,25'e yükseltti. Ekonomistler faizin sabit kalmasını bekliyordu! Konuyla ilgili tüm detaylar haberimizde…

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:33
Merkez Bankası Faizleri Arttırdı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Bankası 2020 yılının dokuzuncu faizini açıkladı, PPK politika faizini 200 baz puan arttırıldı. Faiz oranları yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e yükseltildi, ekonomistler faizin sabit kalacağını düşünüyordu. Merkez Bankası Başkanı Uysal döneminde ilk kez faiz arttırımı oldu. Uysal’ın görevi sırasında faiz yüzde 24’ten yüzde 8,25’e düşürülmüştü. Merkez Bankası’nda yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı “küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.”

Fiyat İstikrarına Destek İçin Faiz Yükseltildi!

Salgın enflasyon üzerinde büyük bir etkiye sahip, normalleşme sürecinde kademeli olarak enflasyon üzerinde etkisi azalacak. Güçlü kredilerin etkisiyle ekonomide sağlanan toparlanma ve finansal olarak yaşanan gelişmeler enflasyonun üzerinde seyrediyordu. Enflasyon riskinçn sınırlanması için ağustos ayından itibaren alınan tedbirlerin güçlendirilmesi gerektiği kanısına varıldı. Bu durumlar neticesinde kurul, süreci yeniden devreye almak ve fiyat istikrarını desteklemek için politika faizinin 200 baz puan arttırılması yönünde karar almıştır. Turizm gelirlerindeki düşüşün bedeni Covid-19 salgını burada da etkisini gösteren salgın seyahat kısıtlamalarının rahatlatılmasıyla bir nefes almıştır. Ayrıca mal ihracatındaki artış ve emtia fiyatlarının düşük seviyeleri ve kur düzeyi önümüzdeki dönemde dengesini bulacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP