DOLAR

32,3873

0.19%
EURO

35,0643

-0.07%
ALTIN(gr)

2.325,36

0,27%
BİST 100

%
Türkiye’de 942 Kilometre Mesafeden Yapılan Dev Bitcoin Vurgunu!

Türkiye’de 942 Kilometre Mesafeden Yapılan Dev Bitcoin Vurgunu!

Teknoloji ilerliyor, vakit değişiyor. Artık hırsızlıklar sanal ortamdan, yüzlerce kilometre uzaklıktan bir kaç tuşla yapılabiliyor. Bunun bir örneği de son günlerde Türkiye'de İstanbul ile Mersin arasında yaşandı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:33
Türkiye’de 942 Kilometre Mesafeden Yapılan Dev Bitcoin Vurgunu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tam 942 kilometre mesafede binlerce Türk Lirası değerinde Bitcoin çalan hırsızlar, sahte kimlik kullanarak Mersin’de yaşayan bir iş adamı olan Tugay T.’nin kullandığı telefon numarasına yeni sim kart çıkarttı. Bu yolla yapılan dev hırsızlıkta kaybolan rakam ise oldukça büyük: 500 bin Türk Lirası.

Bütün dünyayı etkileyen global ekonomide adeta yeni bir çağ açan Bitcoin, bu açtığı yeni sayfayı sadece ekonomi alanında değil, maalesef başka alanlarda da açmış durumda. Paranın sanal ortama taşınması ile ortaya çıkan bu yeni alanlardan biri de Bitcoin hırsızlığı. Son örneğinin İstanbul ve Mersin arasında yaşandığı hırsızlıkta, Mersin’de Bitcoin ticareti yapmakta olan bir iş adamının tamı tamına 500 bin Türk Lirası değerindeki Bitcoin’i dolandırıcılar tarafından çalındı.

Bir Telefon Operatörünün Uygulamasını Kullandılar

Tanıdıkları olan bir telefon bayiisi aracılığı ile yapılan sim kart değişim başvurusunda dolandırıcılardan biri, telefon bayiisindeki görevleriye, ağabeyinin sim kartının kaybolduğunu ve yenisinin iş yerine teslim edilip edilemeceğini sordu. Yeni sim kartın iş yerine götürülmesi ile başlayan dolandırıcılıkta iş yerine gelen satış görevlisine, hattın gerçek sahibinin bilgisi haricinde düzenlenmiş nüfus cüzdanı fotokopisi verildi. Dolandırıcılar hattın teyzelerine kayıtlı olduğunu ve kendisinin daha sonra bayiiye gelerek prosedörü tamamlayacağını söyledi. Daha sonraki günlerde kimsenin bayiiye gitmemesi sebebiyle numaralar arandı ancak kimse telefonlara çıkmadı. Bu sürede ise çoktan kart onaylanıp aktif hale gelmişti.

Kartın Gerçek Sahibi Tugay T.’yi Hiç Kimse Dinlemedi

Hattının operatörü ile iletişime geçen Tugay T. hattın gerçek sahibinin eşi olduğunu söylemesine rağmen derdini bir türlü anlatamadı. Tam da bu süreçte -bilgisayar ve dijital para uzmanı olmasından ötürü- hat üzerinden bir sanal işlem yapıldığını ve 500 bin TL’sinin çalındığını farketti. İşlemin önüne geçmek amacıyla borsadaki şirkete de bir mail gönderen Tugay T. mail adresinin de silindiğinin farkına vardı.

Bitcoin Transferlerinde İsim ve Soyisim Bulunmuyor

Sanal para Bitcoin’in transferi işleminde isim ve soyisim bulunmaması olayın faillerini bulmayı güçleştirse de, transferde 34 haneli bir rakamın kullanılması dolandırıcıları bulmaya yarayabilir. Telefon operatörü şirkette görevli kişinin de ifadesinin alındığı soruşturma Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülüyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP