DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Kara Listedeyim Nasıl Kredi / Kredi Kartı Alabilirim?

Kara Listedeyim Nasıl Kredi / Kredi Kartı Alabilirim?

Bankalara olan borçlarını ödemeyen ve bu nedenle haklarında bankalar tarafından yasal takip başlatılan kişiler kara liste olarak bilinen özel bir sistemde kayıt altına alınmaktadır. Bu listeye giren kişilerin bankalardan kredili ürünlerden kullanmaları oldukça zorlaşmaktadır.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:33
Kara Listedeyim Nasıl Kredi / Kredi Kartı Alabilirim?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kara Listeye Alma Ne Demek?

Bankaların yapmış oldukları en sert yaptırımlardan biride kara liste uygulamasıdır. Bankadan kredi çekmek ya da kredi kartı almak isteyen kişilerin mutlaka bu listede yer almaması gerekir. Pek çok kişi “kara listeye nasıl girilir?” ya da “kara listeye neden girilir?” sorularının yanıtını aramaktadır.

Kişinin bankalara olan borcunu ödemede gecikmeye düşmesi ve hakkında bu gecikme nedeni ile yasal takip başlatılması durumunda adı kara listeye yazılır. Yani kara listeye alınmak, kara listeye girmek ya da kara listeye düşmek gibi deyimler kişinin banka borcu nedeni ile yasal takip altına girilmesi durumunda yaşanan cezai bir yaptırımdır.

Kara Listede Olanlar Kredi / Kredi Kartı Alabilir Mi?

Kesinlikle kişinin kara listede olduğu dönemde kesinlikle bankalardan kredi ya da kredi kartı alması söz konusu değildir. Hatta çoğu zaman kara listeden çıkmak bile bu konuda bankaların kararını etkilemez. Yani kişi kara listeden çıkmak için dilekçe yazarak borcunu kapatsa ya da kara liste affı ile kara listeden çıksa dahi ne yazık ki bankalar kendi veritabanlarında bu bilgileri saklamaya devam ettikleri için bankalardan kredi onayı ve kredi kartı onayı alamaz.

Kara listedekilere kredi veren bankalar şeklinde yapılan ilanlara kesinlikle inanmamanız gerekir. Çünkü BDDK tarafından uygulanan kurallara göre kara listeye giren, kara listeye girmesine neden olan borcu ödeyerek en az 5 senelik süreyi doldurmayan kişiler ancak kara liste affı çıkarılması durumunda bir daha bankalardan kredi onayı almaya hak kazanır. Merkez Bankası kara liste affı çıkarmasına rağmen bu bilgileri kendi veritabanından siler ve diğer bankaları buna mecbur tutma hakkına sahip değildir. Kara listeye girdiyseniz bu durummda yapmanız gereken süreci zamana yaymak, söz konusu bankalar olan tüm borçlarınızı kapatmak, tüm işlemlerinizi bankalar üzerinden yaparak tekrar bankaların güvenini kazanmaya çalışmaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP