DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Borsada Açığa Satış Yeniden Aktif Oluyor! Yatırımcılar Endişeli (Açığa Satış Nedir)
  • Finans 365
  • Borsa
  • Borsada Açığa Satış Yeniden Aktif Oluyor! Yatırımcılar Endişeli (Açığa Satış Nedir)

Borsada Açığa Satış Yeniden Aktif Oluyor! Yatırımcılar Endişeli (Açığa Satış Nedir)

MSCI'nin Türkiye'yi gelişen ülke kategorisinden çıkaracağı açıklamasının hemen ardından açığa satış ile ilgili hazırlıklar hızlandırıldı. Peki nedir bu açığa satış? Borsa da açığa satış işlemi nasıl gerçekleştirilir?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:34
Borsada Açığa Satış Yeniden Aktif Oluyor! Yatırımcılar Endişeli (Açığa Satış Nedir)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

MSCI uyarmıştı hemen ardından hazırlıklar başladı. Açığa satış işlemleri yeniden aktif hale gelecek. Borsaya giriş yapan birçok yeni yatırımcının açığa satış işlemlerinden dolayı panik olmaması için kademeli geçiş yapılacak.

Açığa Satış Nedir?

Hisse senedini açığa satmak aslında sahip olmadığınız (emanet) ama siz satış işlemini yaptıktan sonra fiyatının düşmesini beklediğiniz hisse senedini sonraları daha aşağı bir fiyattan almak için satmak anlamına gelir.

Borsa İstanbul’da 28 Şubat’tan bu yana uygulanan açığa satış yasağı sona ermek üzere. Bloomberg HT’nin ulaştığı kaynaklara göre Takasbank’ta otomasyon çalışmalarında sona gelindi. Böylece ödünç menkul kıymet piyasasının etkin bir şekilde çalışması sağlanacak.

Otomasyon sisteminin çalışmasıyla ilk aşamada BIST-30 hisselerinde açığa satışa izin verileceği, ardından uygulamanın tüm hisse senetlerinde tekrar başlayacağı belirtiliyor.

Açığa satış yasağı ilk olarak geçen yılın Ekim ayında 7 banka için uygulanmaya başlamıştı. Daha sonra Şubat ayında tüm pay piyasasında açığa satış yasağı getirilmişti.

MSCI da 24 Haziran’da yaptığı açıklamada “ Sermaye kontrollerinin uzaması ya da daha sıkı bir hal alması” durumunda Türkiye’yi gelişen ülke sınıflamasından çıkarabileceğini duyurmuştu.

BIST-100 endeksi açığa satış yasağının tüm pay piyasasına genişletildiği 28 Şubat’tan bu yana yüzde 7 yükseldi.

Son günlerde üst üste rekor artışlar görünen Borsa İstanbul’da açığa satış işlemlerinin yeniden aktif edileceğinin açıklanmasından sonra yeni yatırımcılar açığa satış nedir sorusunun cevabını araştırmaya başladı ve bu durum tedirginlik oluşturdu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP