Devlet Destekli Tohum Kredisi Nasıl Alınır? (Başvurusu ve Şartları)
  • Finans 365
  • Kredi
  • Devlet Destekli Tohum Kredisi Nasıl Alınır? (Başvurusu ve Şartları)

Devlet Destekli Tohum Kredisi Nasıl Alınır? (Başvurusu ve Şartları)

Devletin sunduğu tohum kredisi desteğinin şartları nelerdir, nasıl başvuru yapabilirsiniz?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:35
Devlet Destekli Tohum Kredisi Nasıl Alınır? (Başvurusu ve Şartları)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Devletin verdiği destekle tohum kredisi almak için çiftçiler yoğun talepte bulunmuşlardır. Üretim aşamalarında merkezi bir konumda bulunan çiftçi devlet tarafından destek görmeyi istemektedir. Bu sayede hem üretilen ürün daha kaliteli olacak hem çiftçi kalkınacak hem de tüketiciye ulaşan hizmetler daha ucuza mal edilmiş olacaktır.

Devlet üreticileri özellikle çiftçileri, kadın ve gençleri, esnaf ve KOBİ’leri sunduğu cazip ve uygun kredi ve faiz oranları, hibe ve teşviklerle desteklemektedir. Bu sayede kalite ve istihdamın arttırılması ekonominin canlanması amaçlanmaktadır.

Tohum Kredisi Desteğinden Yararlanabilen Üreticiler Hangileridir?

Faizsiz çiftçi kredileri kapsamında kullanılan tohum kredileri çiftçilerin oldukça fazla tercih ettikleri kredi türüdür. Fakat bu imkan yalnızca bazı üreticilere sağlanmıştır. Devlet destekli tohum kredisinden faydalanmak için TİGEM yani ’Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ ne ait sertifikalı tohumları almak gerekmektedir. Tohum kredisi destekleri;

  • Ülke içinde Sertifikalı tohum üreticileri ile fide ve fidan üreticilerine
  • Sebze tohum sertifika sahiplerine
  • Çilek üreticilerine
  • Meyve üreticilerine
  • Bakliyat üreticilerine verilmektedir.

Tohum Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

Birçok banka tohum kredilerinde çiftçilere sağladığı düşük faizli kredi imkanları ile destek vermektedir. Ancak devlet desteği ile birlikte Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri bu alanla en bilinen ve en avantajlılardandır.

Ziraat Bankası Çiftçi Kredisi Faiz Oranları 2018 yılında da en uygun kredilerden olmuş ve çiftçilerimize nefes aldırmıştır. “Bitkisel üretime destek, Ziraat’ten” kampanyasıyla sertifikalı tohum alacak üreticilere sunduğu uygun faizli kredi seçenekleriyle üretim faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik kredi finansmanı sağlayan Ziraat Bankası 1 Ocak 2018 31 Aralık 2020 tarihleri arasında yurtiçi sertifikalı tohum üretimi için 10 milyon TL’ye kadar bunların kullanımı için ise 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi kullandırmaktadır. Kredi kullanabilmek için ÇKS belgesi, son 3 yıla ait tarımsal geliri gösteren belge, kimlik belgesi, ikametgah ile birlikte en yakın Ziraat Bankası şubesine müracaat etmek gerekmektedir.

Tarım Kredi Kooperatiflerinden devlet destekli tohum kredi kullanmak için en az iki adet kefil bulunması gerekir. Kredilere karşı teminat istenmektedir. Bir yola kadar vadelerde %8, 1 yıldan fazla vade sürelerinde ise %10 faiz uygulanmaktadır. Kullanılacak kredi 20.000 TL üzerindeyse kefil göstermenin yanında taşınmaz mal ipoteği, kullanılan kredi 40.000 TL üzerinde ise çekilen kredinin iki katı tutarında teminat gösterilmesi gerekmektedir.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP