DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Boşanmış ve Dul Kadına Devletten Maddi Yardım ve Maaş

Boşanmış ve Dul Kadına Devletten Maddi Yardım ve Maaş

Dul aylığı için nereye başvurulur, şartları nelerdir? Dul maaşı bağlanması için gereken evraklar neler? Boşanmış ve dul kadın için maddi yardım var mı? İşte detaylar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:37
Boşanmış ve Dul Kadına Devletten Maddi Yardım ve Maaş
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eşi vefat etmiş kimselerin aldıkları ücret olan dul maaşı kadın ya da erkek fark etmeksizin belediye ve vakıfların desteğiyle alınabilmektedir. Emekli ya da çalışan olarak 5 yılını doldurmuş ölen kişinin, eş ve çocuklarına bağlanan dul ve yetim aylığı belirli şartlarla verilmektedir.

Halk arasında yanlış bir inanış olarak sadece dul kadınlara tanınan bir hak olmayan dul aylığını eşi vefat eden erkekler de alabiliyor.

Eşlerden birinin vefat etmesi halinde vefat eden eşin SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı gibi sosyal güvencelere yatırmış olduğu primler mevcutsa dul maaşı talebinde bulunulabiliyor.

5510 sayılı SGK kanununun 32.maddesine göre sigortalı olarak çalışan eşin 1.10.2008 tarihinden önce vefatı halinde en az 900 gün prim ödenmiş ise emekli olunmamış olması durumunda dahi hak kazanılmakta ve dul aylığı bağlanabilmektedir. 1.10.2008 sonrası dul aylığı alabilmek için en az 1800 gün prim ödenmiş olması gerekiyor.

Dul aylığı alan birisinin aldığı maaşın sonlandırılması yeniden evlendiği takdirde gerçekleşmektedir. Nafaka alan kadın dul maaşı alabilir mi gibi sorular bazı kadınlar tarafından yöneltilmektedir. Mevcut kanunlara göre dul aylığı alabilmek için eşin vefat etmiş olması ve yeniden evlenmiş olmamak gerekiyor.

Dul Maaşı Bağlanması İçin Gereken Evraklar?

Dul maaşı bağlanmasında SGK’ da yapılan işlemlerde evlenme, boşanma, doğum ve ölüm gibi bilgilerin bulunduğu vukuatlı nüfus kayıt örneği, eşinin öldüğüne dair ölüm belgesi, kimlik araştırma belgesi ve dilekçe örneği gerekmektedir.

Dul maaşı başvurusunda gerekecek olan veraset ilamının Sulh Hukuk Mahkemesinden alınabilmesi için vukuatlı nüfus kayıt örneğiyle beraber dilekçe yazılması gerekiyor.

OYAK üyeleri için dilekçe ile birlikte veraset ilamının aslı ve noter tasdikli fotokopisi, OYAK’ın emekli maaş sistemi üye eşi katılım formu, çocuklardan noter onaylı feragat yazısı, eşin T.C. nüfus cüzdanı fotokopisi ve eşe ait vesikalık 2 fotoğraf gerekiyor.

Dul Maaşını Ne Kadar Alabilirim?

Eşini kaybeden kişi yeniden evlenene veya ölene kadar dul aylığı alabilir. Sigortalı bir işte çalışırsa bu aylığın yarısını alabilmektedir.

Dul maaşı ne kadar alınabileceği ölen eşin ölmeden önce aldığı maaş, yetim maaşı almaya uygun şartları taşıyan erkek ve kız evlatlar ile ölüm aylığından yararlanabilecek olan anne ve babanın olma durumlarına göre değişiyor.

Boşanan Kadına Maddi Yardım Var mı?

Devlet, boşanan kadınlara boşanma ile ilgili direk olarak herhangi bir maaş vermemektedir. Ancak Vakıflar ve dernekler ile kaymakamlıklar boşanan ve yardıma ihtiyacı olan kadınlara maddi yardımda bulunmaktadır.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP