Cenaze Yardımında Sona Gelindi SGK’lılar Bu Haberi Bekliyor

Cenaze Yardımında Sona Gelindi SGK’lılar Bu Haberi Bekliyor

Yakın tarihlerde vefat edenler için 801 TL cenaze sahiplerine ödeme yapılması konuşuluyor. Cenaze yardımı alınması için ölen kişinin malları üzerinde hak sahibi olmanı gerekmektedir. Hukuken bağlı olanların bu yardımı alması bekleniyor. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:38
Cenaze Yardımında Sona Gelindi SGK’lılar Bu Haberi Bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tek seferlik ödenmesi beklenen bu yardımla amaç cenaze masraflarının karşılanması olarak düşünülüyor. Cenaze yardımı almak için ölen yakınınızın SGK’lı olması şart. Bu yardıma muhatap kişi öncelikle vefat eden kişinin eşi olmaktadır. Eğer eş ölmüş veya boşanma durumu söz konusu ise yardımı alacak olan kişiler çocuklar olarak gözükmektedir. Çocuklar da ölü ya da yoksa o zaman ölen kişinin annesi ya da babası yardımdan yararlanabilir. Burada aranan yakınlık birinci derecen olma yakınlıktır. Anne baba yoksa kardeşler de bu yardımı almaya müsaittir. Yardım almak için başvuru yapmak gerekir, re ’sen ödeme yapılmayacaktır.

Gerekli Takipler Sonucu Başvuru Yapılmalıdır

Cenaze yardımının verilmesi için kişinin SGK’lı olması kadar başka özelliklerinin de olması yeterli olabilir. İş kazasında ölmüş olmak ya da malullük üzere ölmüş olma, meslek hastalığına yakalanıp bu sebepten gerçekleşen ölümler cenaze yardımı alınması için yeterlidir. Başvuruyu gerçekleştiren kişiler 3600 gün prim sayısının dolduğunu gösterirlerse ölen kişinin SGK geçmişine bakılmayacaktır. Başvuruların Sosyal Güvenlik Merkezine yapılması bekleniyor. Ölüm belgesi resmiyette gözükmüyorsa ölüm tarihini ilgili makamlara başvuru yaparak resmîleştirmeli ve dilekçe ile beraber Sosyal Güvenlik Merkezine sunmalıdır. 5 yıl zamanaşımı cenaze yardımında geçerlidir. 5 yılın sonunda yardım verilmesi mümkün olmaz, hak kaybı yaşanmıştır. Cenaze yardımında başvuru yapıldıktan sonra bekleme süresinin geçmesi hak kaybına sebep olmayacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP