DOLAR

32,3843

0.18%
EURO

35,0035

-0.26%
ALTIN(gr)

2.324,40

0,23%
BİST 100

%
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Altın Çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Altın Çıkışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Global Girişimcilik Kongresi’nde yaptığı konuşmada IMF hakkında konuşurken ekonominin durumunu da değerlendirdi. Doların sürekli çıkışından dolayı dolar yerine altınla borçlandırmaların yapılması önerisini yapan Cumhurbaşkanı başka birçok konuda da konuştu.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:38
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Altın Çıkışı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dolar Yerine Altın

Cumhurbaşkanı, doların sürekli çıkışta olmasından dolayı ekonomik çözüm olarak altın ile borçlanılmasını önerdiği konuşmasında şöyle dedi: “Mesela bir G20 toplantısında teklifim oldu. Niye borçlandırmaları dolarla yapıyorsunuz? Gelin buraya biz başka bir para birimi kullanalım. Ben diyorum ki, bu borçlandırmalar altınla olsun. Çünkü altının bu noktadaki ayarı hiçbir şeye benzemez. Biz dolarla, sürekli olarak dünya bir kur baskısı altında kalıyor. Devletleri ve milletleri bizim bu kur baskısından kurtarmamız lazım.”

Ekonomide Sınıf Atladık Dedi

Erdoğan son 15 senede yapılan yenilikler ve gelişmeler ile ekonomide sınıf atlanıldığını ifade ederken şöyle dedi: “Geçtiğimiz 15 yılda yaptığımız reformlarla ülkemizi demokraside ve ekonomide adeta sınıf atlattık. Bu sayede Türkiye sadece 2006 yılından 2017 yılına kadar yaklaşık 180 milyar dolarlık uluslararası yatırım çekmiş bir ülkedir. Bu tabi her şeyden önce güvendir. Bu güven olmamış olsa bu 180 milyar dolarlık yatırımı küresel sermayeyi siz ülkenize çekemezsiniz. Bu başarının 2008 küresel finans krizine, Irak ve Suriye’de yaşanan hadiselere, 2013’ten bu yana kesintisiz maruz kaldığımız saldırılara, 15 Temmuz darbe girişimine rağmen elde edildiğini unutulmaması lazım. Daha stabil dönemle bu dönemi geçiriyor olsaydık ikiye üçe katlayabilirdik.”

Türkiye G20’de Birinci

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’de yapılan yatırımların Dünya’da ilk 10’da olduğuna ve bunlardan birinin açılacak yeni havalimanı olduğuna da dikkat çekti: “Yatırımlar dünyadaki tüm yatırımlar içerisinde bakıyorsunuz örneklemede ilk 10’a giren yatırımlar var. İşte şu anda bunlardan en önemlisi bu yıl sonuna doğru açılışını yapacağımız havalimanımız. İstanbul’da dünyanın bir numarası veya iki numarası olacak. Ve ilk açılışı itibariyle yıllık yolcu potansiyeli 90 milyon olacak. İkinci etap 2023’te orası bitecek. O bittiği zaman bu 150 milyon. Hatta hatta 200 milyona kadar bir yolcu kapasitesine ulaşabilecek. Herhalde dünyada bu şekilde bizim havalimanımızla birlikte üç tane var. Bunu biz mi yaptık? Hayır. Biz ufuk açtık ama girişimcilik ruhunu verdiğimiz, girişimcilerimizi teşvik ettiğimiz 5 tane girişimcimizi bir araya getirmek suretiyle onlar yaptı. Biz zaten göreve geldiğimizde 15 yıl önce, dedik ki biz devlet olarak tüccarlık yapmayacağız. Ticaretin içinde olmayacağız. Bu alandan çekiliyoruz, bu alanı girişimcilerimize bırakacağız. Ve bunu başardık ve bu oldu. İnanmayanlar vardı ama başarıldı. Geçtiğimiz yıl elde ettiğimiz yüzde 7,4 büyüme oranıyla G20’de birinci, OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldık.”

AB Ortalaması 2,4’ken Türkiye 7,4

Erdoğan G20’de Avrupa Birliğinin büyüme oranının ortalamasının 2,4 ve Türkiye’ninkinin ise 7,4 olduğunu söylerken ihracatın arttığını da açıkladı: “ Türkiye geçmişte G20 ülkeleri arasında yer alan bir ülke değildi. Ama şimdi yer alıyoruz. AB ortalamasının yüzde 2,4 olduğu dikkate alındığında Türkiye’nin büyüme başarısı daha da iyi anlaşılacaktır. Bu yıl kamu ve özel sektör yatırımlarının tutarı tarihinde ilk defa 1 trilyon lirayı aşacak. Bu da 2002 yılına göre 4 katlık bir artışı ifade ediyor. Milli gelirimiz de 4 katlık artışla 860 milyar dolara çıktı. Bu nereden nereye geldiğimizi göstermesi bakımından çok önemli.

Ve burada güven var, istikrar var. Bu istikrar bu güven olmamış olsa küresel sermayenin Türkiye’ye girmesi mümkün değil, kendi girişimcilerimizin de adım atması mümkün değil. Bu bir başka önemli gelişmeyi de sağladı. O da şu, kendi girişimcimiz üçüncü dünya ülkelerinde onlar da kendilerine ayrıca pazar bulma imkanı yakaladılar. Çünkü güçlüydüler. Karşı tarafa güven veriyordu, karşı taraf da onlara inanıyordu. İhracatımız 36 milyar dolardan 160 milyar dolara yükseldi.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP