DOLAR

32,5995

0.37%
EURO

34,8313

0.26%
ALTIN(gr)

2.496,43

0,50%
BİST 100

%
Toplu Para Ödeyerek Hemen Emekli Olma İmkanı! İşte Erken Emekli Olmanın Yolu
  • Finans 365
  • Gündem
  • Toplu Para Ödeyerek Hemen Emekli Olma İmkanı! İşte Erken Emekli Olmanın Yolu

Toplu Para Ödeyerek Hemen Emekli Olma İmkanı! İşte Erken Emekli Olmanın Yolu

Emeklilik için yaşı dolmasına rağmen prim gününü tamamlayamayan eksik primlerini toplu şekilde ödeyip emekli olmak isteyen birçok vatandaşımız mevcut. Toplu para yatırıp emekli olmak SGK sistemine dahil olan birçok kişinin arzusu. Peki geçerli yasalar toplu para ödemesi yapıp emekli olmaya müsaade ediyor mu? Toplu para yatırarak eksik primleri ödeyerek emekli olunur mu? Peşin para ödeyerek nasıl emekli olunur? tarzı soruları okurlarımız sıklıkla bize sormakta. Bu soruların cevaplarını derledik.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:39
Toplu Para Ödeyerek Hemen Emekli Olma İmkanı! İşte Erken Emekli Olmanın Yolu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emeklilik için yaşı dolmasına rağmen prim gününü tamamlayamayan eksik primlerini toplu şekilde ödeyip emekli olmak isteyen birçok vatandaşımız mevcut. Toplu para yatırıp emekli olmak SGK sistemine dahil olan birçok kişinin arzusu. Peki geçerli yasalar toplu para ödemesi yapıp emekli olmaya müsaade ediyor mu? Toplu para yatırarak eksik primleri ödeyerek emekli olunur mu? Peşin para ödeyerek nasıl emekli olunur? tarzı soruları okurlarımız sıklıkla bize sormakta. Bu soruların cevaplarını araştırdık.

Mevcut Yasalara Göre Toplu para Ödeyerek Emekli Olmak Mümkün mü?

Yasalarımız geçmiş yıllarda çalışılmayan dönemler için geriye dönük ödeme imkanı tanımıyor. Ancak bazı istisnalar ile toplu ödeme yaparak bu günleri satın almak mümkün olabiliyor. Böylece yıllarca çalışmadan toplu ödeme ile erken emeklilik de sağlanıyor. Çalışanların emekli olabilmeleri için belli gün sayısında prim ödemesi gerekiyor. Bunun yanında yaş ve yıl şartını da yerine getirmeleri lazım. Bazı sigortalılar, yeterli çalışma imkanı bulamadıkları için gereken prim gününü dolduramıyor. Bu sigortalıların emekli olması için sistem askerlik, doğum borçlanması gibi imkanlar da sunuyor. Faruk Erdem Toplu ödeme yap emekli ol başlıklı yazısında toplu prim ödeyerek emekli olunur mu? Sorusuna ilişkin önemli detaylar yazdı.

Toplu Para Ödeyerek Emekli Olunur mu?

Sigortalıların borçlanma yapabilecekleri süreler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41. Maddesi ile düzenlenmiştir.

Bunları Yapanlar Daha Kısa Sürede Emekli Olabilirler! Erkeklerde ve Kadınlarda Erken Emeklilik

Erkek Vatandaşlar Bu Borçlanmayı Yapıp SGK’dan Erken Emekli Olabilirlerİşte O Maddeler:

1) Kanunlar gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarıyla talepte bulunulan süreleri toplu ödeme ile satın alabiliyor.

2) Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri toplu olarak ödemek mümkün.

3) Emekli sandığına tabi çalışanların, personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri borçlanılabiliyor.

4) Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri borçlanılarak emeklilik hesabında kullanılıyor.

5) Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri de borçlanılabiliyor.

Normal staj ve çıraklık süreleri ise borçlanılamamakta.

6) Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri de borçlanılarak emeklilik hesabında kullanılıyor.

7) Grev ve lokavtta geçen süreleri de borçlanmak mümkün.

8) Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri borçlanılıyor.

9) Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri borçlanma imkanları bulunuyor.

10) 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri borçlanmaları mümkün. Böylece part-time çalışanlar, 30 günden az çalışması olanlar, ücretli öğretmenler bu süreleri borçlanarak 30 güne tamamlayabiliyor.

11) Sigortalı olmaksızın, 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna göre yurt dışına gönderilen ve öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönenlerden yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini tamamlamış olanların, yurt dışında resmi öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim sürelerinin 18 yaşının tamamlanmasından sonraki döneme ait olan kısmı, sigortalının kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları halinde borçlanma hakları bulunmaktadır.

12) Yurtdışında çalışanlar bu süreleri, yurtdışında bulunan kadınlar ise 18 yaşından sonra geçirdikleri süreleri borçlanarak emeklilik hesabında kullanabiliyor.

Bu koşulları yerine getirenler emeklilik sürelerini kısaltabilirler.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP