DOLAR

32,5488

0.21%
EURO

34,7279

-0.1%
ALTIN(gr)

2.488,53

0,19%
BİST 100

%
Kredi Borcunu Ödeyemeyen Memurlar için Yasal Süreç

Kredi Borcunu Ödeyemeyen Memurlar için Yasal Süreç

Bankaların kredi kullanım imkanı sunması yüksek meblağlı varlıkları edinmek için, finansal ihtiyaçların giderilmesi için kolaylık sunsa da ödeme güçlüğü ile karşılaşıldığında kredi çekmek sıkıntılar doğurabilir.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:39
Kredi Borcunu Ödeyemeyen Memurlar için Yasal Süreç
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son yıllarda hem kurum hem de kişiler için bankalar kredi vermeden önce kredi derecelendirme notuna bakmaktadır. Kişi ya da kurumların bankalara yaptıkları ödeme performansları değerlendirilerek kredi notu hesaplanır. Borcun ödenmemesi durumunda, takip ve icralık olmak gibi hallerde kredi notu düşmekte tekrar kredi kullanılması zorlaşmaktadır.

Bankaların kredi verirken titizlikle değerlendirdiği şeylerden bir diğeri de şüphesiz maaş bordrosudur. Bankalar kredi vermeden önce özel sektörde çalışanlar için belli bir süre aynı iş yerinde çalışma koşulu aradıkları halde; kamuda çalışan memurlara daha kolay kredi çekebilme imkanı tanımaktadır. Bankaların çalışma prensibi, alacağını teminat altına almak olduğu için, işten ayrılma ya da atılma ihtimali daha düşük olan memurlara kredi kullandırmak onlar için daha cazip bir seçenek olabiliyor. Kredi borcunu ödeyemeyenlerin hangi kurum, iş ve görevde olduğuna bakılmaksızın yasal süreç herkes için aynı şekilde işliyor.

Kredi borcunu ödeyemeyen bir kamu çalışanının en çok endişe duyacağı şey muhtemelen ”icralık memur işten atılır mı?” sorusunun cevabıdır. Sizler için bu sorunun cevabı yazının devamında yer alıyor.

Kamu Çalışanı Kredi Borcunu Ödeyemezse Ne Olur?

Kredi borcu ödemesinin gecikmesi durumunda 90. güne kadar bankalardan hatırlatma telefonları ya da mesajları gelirken, borçlu kişi 91. gün bankalarca idari takibe alınır. Bu süreçte ikametgah adresine gönderilen ihbarname ile borcun 7 gün içerisinde ödenmesi istenir. Borcun ödenmemesi halinde ise 8. gün haciz ve icra takibi başlatılır.

İcralık memur işten atılır mı? sorusunun cevabı ise; kredi borcunu ödeyemeyen kamu çalışanının işten atılması söz konusu değildir. İcralık olan memurun kurumuna, icra müdürlüğü tarafından bir ihbarname gönderilerek, memurun maaşının dörtte biri haczedilebilir. Bir diğer önemli husus da hukuk bürosunun hazırlamış olduğu taahhütnamede yer alan tarihte, ödeme yapılmadığı zaman hapis cezasının da uygulanabileceğidir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre icralık olan memur amirleri tarafından kınama cezası alabileceği gibi, yine aynı kanuna göre üst düzey görevlere getirilecek memurların disiplin cezası almaması gerektiğinden icralık olmaları görevde yükselmelerine engel olabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP