90 Gün İçinde Emekli Olun! Bu Şartlara Sahipseniz SGK’ya Başvuru Yapın

90 Gün İçinde Emekli Olun! Bu Şartlara Sahipseniz SGK’ya Başvuru Yapın

ABONE OL
25 Aralık 2022 10:19
90 Gün İçinde Emekli Olun! Bu Şartlara Sahipseniz SGK’ya Başvuru Yapın
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaşa takılmadan nasıl emekli olunur? Yıpranma payı, doğum borçlanması, askerlik borçlanması ve bilmediğimiz ara yollar. Emekli olabilmek için bu şartları unutmamak gerekiyor. Herkesin gözünden kaçan bu şartlar neler?

Annelik Yoluyla 2160 Prim Günü Kazanmak Mümkün

Bir iş kolunda SGK’ ya bağlı hizmet veren anneler, 3 doğuma kadar borçlanma yaparak 2160 gün prim kazanabiliyor. Bunun için gerekli olan şartlar şu şekilde maddeleşiyor.

  • Doğum yapan kadının, doğum öncesi sigortalı olarak çalışmaya başlaması. Bu madde çıraklık dönemi yapılan sigortayı önemli hale getiriyor. Çıraklık kapsamında staj gören ve primleri başlangıç kabul edilmeyen çalışan kadınlar için, bu tarih başlangıç sayılıyor.
  • Doğum öncesi 8 haftalık süre ile çoklu gebelik durumunda 10 haftalık süre ve doğuma 3 hafta kalana kadar çalışılması halinde ve doğum sonrası süre dâhil toplam 2 yıllık süre borçlanılabiliyor.
  • Bir doğum için 720 gün borçlanılır. 3 doğum için toplam 2160 gün borçlanma hakkı bulunur. Doğum borçlanması en fazla 3 çocuk için yapılır.

Malulen Emeklilik İçin 10 Gerekli Süre Nedir?

%60 oranında iş gücü kaybeden çalışanlar yaş beklemeden, malulen emeklilik hakkı kazanıyor. 10 yıllık sigorta süresi, 1800 prim günü ve yüzde 60 oranında iş gücü kaybı raporu yeterli.

Erkekler Askerlik Borçlanması Yapabilir

  • Erkekler, er, erbaş veya yedek subay okullarında geçen sürelerini emeklilik için borçlanabilir.
  • En fazla askerlik süresi kadar borçlanma sağlanır.
  • Emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını arttırır.
  • Emekli olmasına 1 yıl kaldığı halde işten ayrılan çalışan askerlik süresini borçlanabilir. Borçlanma ile çalışmasına gerek kalmadan emeklilik gününü bekleyebilir.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP