DOLAR

32,3741

0.16%
EURO

34,9872

-0.27%
ALTIN(gr)

2.324,66

0,24%
BİST 100

%
Esnafa Rapor Parası Ödemesi Nasıl Yapılır? (İş görmezlik)

Esnafa Rapor Parası Ödemesi Nasıl Yapılır? (İş görmezlik)

Esnaf rapor parası nasıl ödenir. Rapor parasıyla alakalı detayları yazımızdan öğrenebilirsiniz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:42
Esnafa Rapor Parası Ödemesi Nasıl Yapılır? (İş görmezlik)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rapor parası esnafa nasıl ödenir sorusu birçok esnaf tarafından merak edilmekte olan bir sorudur. Rapor parası, geçici iş göremezlik raporu alan kişilere verilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları bu raporlarını iş verene iletirler ve iş veren raporun girişini yapar. Ancak esnaflarda durum daha farklıdır. Esnafların rapor parası ödemesi için esnafın raporunu Sosyal Güvenlik Kurumuna ibraz etmesi gerekmektedir. Bağkurlu olan esnafın rapor parası ödeneği son yıllarda tanınan bir hak olup Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile rapor ödeneği alınmaktadır.

Esnafa Geçici İş Göremezlik Rapor Ödeneği

4B Bağkurlu rapor parası alabilir mi sorusu esnaflar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Yapılan düzenlemelere göre SSK üzerinden esnaflar da rapor parası alabilmektedir. 2 ve 3 günden daha az raporlar için hiçbir çalışana ödeme yapılmamaktadır ve buna esnaflar da dahildir. Esnafa geçici iş göremezlik raporu verildiği takdirde raporu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmesi gerekmektedir. Bildirilen rapor incelendikten sonra en fazla 24 iş günü içinde rapor sahibine ödeme yapılacaktır. Ödeme 2 farklı şekilde yapılmakta olup PTT ve Ziraat Bankası aracılığı ile rapor sahibine ulaştırılmaktadır.

Geçici İş Göremezlik Raporunu Kimler Alabilir?

Rapor parasını birçok kişi alabilmektedir ancak rapor parası alabilmek için belli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Esnaflar içinde geçerli olan bu şartlar 4A, 4B ve 4C’ye bağlı olarak çalışan her vatandaş için geçerlidir. Geçici iş göremezlik rapor parası esnaflar için belirlenen şartlar şu şekildedir;

  • İş kazası geçirenler
  • Meslek hastalığına yakalananlar
  • Yatarak tedavi görenler
  • Ayakta tedavi görenler
  • Bağkurlu esnafın en az 90 günlük prim ödemesini yapanlar
  • Şirket ortağı olmayan Bağkurlu esnaflar geçici iş göremezlik rapor parası alabilmektedir.

Geçici İş Göremezlik Rapor Parası Nasıl Sorgulanır?

Geçici iş göremezlik rapor parasını sorgulamak için esnafların araması gereken belli bir numara bulunmaktadır. Bu numara Alo 170 olup geçici iş göremezlik rapor sorgusu bu numara üzerinden yapılabilmektedir. E- Devlet Kapısı aracılığı ile de sorgulama işlemi yapılabilmektedir.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP